Datum objave: 25. Veljača 2019

Pogledajte što je sve Šibenik propustio imati na zasadima svoje bogate kulturne baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugledni arhitekt i umjetnik koji je radio po cijelom svijetu,a nedavno je otvorio izložbu slika u New Yorku Aleksandar Ljahnicky zaljubljenik je u Šibenik grad svoje mladosti i to je pokazao nizom svojih inicijativa proteklih petnaestak godina. Prijedloge o tomu što bi se u Šibeniku trebalo napraviti na zasadima njegove bogate povijesne i kulturne baštine nudio je proteklih 15 - tak godina nekoliko garnitura šibenske vlasti i to i HDZ -ove i SDP -ove, ali nitko nije za to imao sluha.
U povodu njegovog novog uspjeha s izložbom u New Yorku, koja će uskoro biti predstavljena u Tokiju redakcija časopisa "Volim Šibenik" podsjetila je u novom broju na sve te njegove neostvarene projekte.

Evo što je o njima kazao:
Šibenik kao turistički proizvoda sa svim svojim vrijednostima i bogatstvimauvijek mi je bio izazov. Pri tome sam imao na umu da je Šibenik središte nevjerojatno bogate i raznolike regije. Šibenik je zapravo jako lako brendirati jer on već jest brend. Bilo je potrebno samo pronaći okvir za sve ono što on ima. Išao sam tako daleko da sam skicirao ne samo plakate već i zaštitni znak – logo rivijere Šibenik. Predložio sam znak u obliku stiliziranog slova Š u bojama sunca, mora i zelenila. Postojala je i inačica sa šibenskom kapom.

 

Šibenik - grad skulpture
Po uzoru na Tachikawu, dio Tokija, Šibenik sam vidio kao svjetsku galeriju suvremene skulpture na otvorenom. Nudio sam gradskim vlastima da pozovu na suradnju najveće svjetske kipare i svi bi se, siguran sam, odazvali. Kakav bi za njih bio umjetnički izazov ovaj naš divni Šibenik!? Kao primjer naveo sam Nürnberg, najljepši stari grad u Njemačkoj gdje suvremena skulptura savršeno korespondira s povijesnom jezgrom. Šibenik je upravo idealan stari grad u koji bi se savršeno uklopila suvremena skulptura. Za prvu takvu skulpturu predložio sam djelo Vjenceslava Richtera, bez sumnje našeg najboljeg suvremenog skulptora koji je živio tu, u Tribunju.

Šibenska klesarsko - kiparska škola
Šibenik je bogom dan za takvu školu. Sav je izrastao od kamena na kamenu, a ima i kiparsko – klesarsku tradiciju. Tu su stvarali Juraj Dalmatinac, Ivan Meštrović, Grgo Antunac, vječno mladi šibenski kipar Despot, pa sjajni Balin... Škola je trebala nositi ime Jurja Dalmatinca.

 

 

Mediteranski slikarski bijenale.
Uz pomoć Ante Sorića i Jakše Bučevića, Šibenik je prije dvadeset godina dobio potporu i preporuke Centra George Pompidou u Parizu i UNESCO-a da u njemu bude sjedište i središte Mediteranskog bijenala. Bila je pronađena i palača u kojoj bi bile službene prostorije, određen je bio i direktor Bijenala, Pavle Roca. Ali i ta je prilika propala. Tadašnjem gradonačelniku Šibenika rekli su u Ministarstvu kulture da je za Šibenik bolje da se toga okani jer će imati jednu brigu manje. Tako je taj projekt na tanjuru dobio Dubrovnik.

Muzeja vina.
Suvišno je bilo kakvo obrazloženje. Takav muzej postoji u Melbournu, ali Australija nema ništa što bi se moglo usporediti s vinskom tradicijom Šibenika.

Kulturni i filmski centar ili Muzejska zbirka Orsona Wellesa.
Primošten i Šibenik trebali su za početak od Olge naručiti spomenik Orsonu Wellesu. Split takav spomenik ima, a s Orsonom nema ništa.

 

Internacionalnu školu baleta
Baletni svijet još pamti našu Anu Roje i Oskara Harmoša. Šteta je što njihovu kuću nisu kupili Općina Primošten ili Grad Šibenik. Ta kuća je svjetski spomenik povijesti baletne umjetnosti. Trebala je zadržati svoju baletnu funkciju. Šibenik ima sve preduvjete, sva umjetnička i moralna prava da organizira

Festival filmske glazbe i Festival dječjeg filma.
Mislim da ni ovdje obrazloženje nije potrebno: braća Nalis, Mate Relja, otac i sin Brešan, Lučev, Višnjić... Arsen Dedić jedan od najplodnijih kompozitora filmske glazbe...

Staze hodočašća, Staze ufanja, nade i vjere
U svijetu postoji bezbroj vinskih staza i putova, a Šibenik treba imati Staze hodočašća, Staze ufanja, nade i vjere. Šibenska biskupija ima nevjerojatan broj osobito vrijednih i zanimljivih sakralnih zdanja, povijesna jezgra Šibenika doslovno je protkana crkvama, samostanima i zavjetnim kapelicama, da ne spominjem brojnost i povijesnu vrijednost Marijanskih svetišta u Šibenskoj biskupiji. To blago doslovno vapi za turističko – hodočasničkim itinererom.


Šibenske konobe i toverne.
Šibenske konobe i toverne bile su čudo. Šteta što ih više nema. Šteta što su izumrle. Zajedno s konobama odmah treba vratiti i šibenske kite. Grad treba stimulirati ugostitelje da se sačuva tradicija šibenskih kita. Vičem, molim, preklinjem: -Vratite Šibeniku šibenske kite! Kite su vrhunac pučke filozofije i vrhunac dizajna. Brend par exelance.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik