Datum objave: 05. Studeni 2018

Vela Luka je odlučila urediti Oliverov muzej, a gdje je naš dug prema Vici, Arsenu,Brešanu!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se može samo posramiti pred ovom viješću – Oliver Dragojević će u samom srcu Vele Luke dobiti svoj muzej! Potvrdio je to portalu Dalmacija danas zamjenik načelnice Vele Luke, Dragiša Barčot. Razmišlja se i o Danima Olivera Dragojevića.
 

„Inicijativa za pokretanje muzeja je potekla od same Oliverove obitelji. Svi znamo da je Oliver rođen u Veloj Luci i da je tu proveo djetinjstvo. Sve svoje ljetne i zimske odmore i svaki slobodni trenutak provodio je u Veloj Luci. Tu je sagradio i dvije kuće; jednu na Ratu, a poslije je kupio stariju kuću koju je preuredio i u kojoj je s obitelji najčešće boravio. Dakle, inicijativa za muzej je potekla od članova njegove obitelji. Bez imalo razmišljanja smo prihvatili tu inicijativu. Prije deset godina Oliver je dobio titulu počasnog građanina Vele Luke, a predsjednik Općinskog vijeća mu je prije dvije godine uručio nagradu Općine za životno djelo. Stvorio se problem prostora budućeg muzeja, jer ne možete jedan takav muzej smjestiti bilo gdje. Jedna od opcija koje smo imali bila je kupiti jednu staru zgradu, a da bude u centru. Uzeo se u obzir i Kulturni centar, ali smo ga iz određenih razloga odbili. Općina je za lokaciju budućeg muzej odabrala Zadružni dom. To je sigurno najatraktivnija lokacija koju smo uopće razmatrali. Po onome što smo raspravljali, odabrali smo najkvalitetniju opciju, a najvažnije je da se s prijedlogom složila i Oliverova obitelj“, kaže načelnik Barčot.

 

Svaka čast Velalučanima. Niti tri mjeseca od Oliverove smrti oni su se složili i odlučili kako će mu se odužiti. Oko projekta sve su se stranke složile, nema za sada nikakvoga problema, a uključio se i Kulturni centar. „Svi ćemo se maksimalno angažirati da se projekt i ostvari. Bitno je naglasiti da je gradska uprava na čelu s načelnicom Katarinom Gugić projekt ozbiljno shvatila i da ga planiramo “izgurati” do kraja. Postoje opcije prijava na EU fondove, također da se pokrenu i određene akcije od strane kruga ljudi bliskih Oliveru. Ozbiljnih ideja ne nedostaje, tako da ne sumnjam u uspjeh“, kažu u Veloj Luci.

 

 

Vratimo se Šibeniku. Dvojica šibenskih glazbenika koji su sigurno, barem jednako kao Oliver, ostavili dubok trag u životu Hrvatske umrli su puno prije Olivera. Vice Vukov prije 13 godina. Arsen Dedić prije tri godine. U Šibeniku niti je bilo neposredno nakon njihove smrti niti ima danas  „inicijative, ni projekta, ni složenosti stranaka, niti su u gradskoj upravi u Šibeniku, kako to kažu u Veloj Luci, ozbiljno shvatio niti su  odlučili išta u vezi s tim izgurati". Vice  u Zagrebu ima svoju ulicu  i to kod Arena centra. U Šibeniku ništa...Ni on ni Arsen. Mi  nismo  skoro u  dvije godine  ustanju urediti prostor u nekadašnjoj Kazališnoj kavani u Šibeniku za spomen sobu Ive Brešana!

 

 

Za svašta se u Šibeniku aplicira na Europske fondove – za Trokute, ABC-ove, raznorazna umrežavanja kulturnih institucija i udruga, ali nitko se nije sjetio da bi se mogao napraviti projekt posvećen tim velikanima. Zašto? Pa odgovor je jasan i svi ga znamo – zato što Šibenik nikad nije držao do svojih ljudi, pogotovu onih koji su uspjeli! Mi ćemo se s njima busati u prsa, ali im ničim konkretnim, trajnim nećemo pokazati to da ih cijenimo i poštujemo.

 

Prije više od 10 godina u Šibeniku je inicirano osnivanje Muzeja glazbe jer Šibenik to zaslužuje. Gradonačelnik Željko Burić to je objeručke prihvatio i najavljivao kako će se za to obnoviti i urediti palača Rossini. Prije tri godine objavljeno je da će poznatom arhitektu Anti Vrbanu, po majci Šibenčaninu biti povjereno da izradi projekt obnove palače Rossini u Šibeniku. Rečeno, zaboravljeno. Nitko to više ne spominje niti se na tome raditi. A u tom Muzeju moglo bi se barem naći mjesto za Vicinu i Arsenovu spomen sobu, i za spomen sobu drugih Šibenčana koji su zadužili Šibenik i Hrvatsku.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik