Datum objave: 11. Svibanj 2018

Majda Dorbić napisala knjigu "Moja Jadrija" za sve one koji su voljeli i vole Jadriju

Majda Dorbić napisala knjigu "Moja Jadrija" za sve one koji su voljeli i vole Jadriju
Diana Ferić
Diana Ferić

Knjiga „Moja Jadrija“ Šibenčanke Majde Dorbić, koja je večeras predstavljena u Šibeniku mogla bi se nazvati i svojevrsnom monografijom tog šibenskog kultnog kupališta na koju se već dugo, dugo čeka, kazala je u svojoj uvodnoj riječi na promociji Zdenka Bilušić, voditeljica odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice u Šibeniku.

 

Majdu Dorbić šibenska javnost je upoznala do sada kroz njezine izložbe koje su također bile organizirane u Gradskoj knjižnici, a sada se potvrdila i kao kroničarka svih odlučujućih trenutaka u nastajanju i životu Jadrije koje je opisala slikovito, a neke i duhovito.

 

O knjizi je govorio Pavle Roca koji je istaknuo kako autorica nije slučajno na naslovnu stranicu knjige stavila fotografiju na kojoj se od kupača uopće ne vidi kupalište jer  priču o Jadriji slaže kroz priče o onima koji su voljeli i vole Jadriju. U knjizi podsjeća i na sve slikovite vizure kupališta kao i pejzaže koji ga okružuju. S posebnim sentimentom osvrnula se na uzbudljive doživljaje koje je tu doživjela.

 

Na početku se spominje spajanje dvaju važnih šibenskih obitelji Sunara, i Grubišić Rovilo te Šime Grubišić Rovilo, čovjek koji je osmislio kupalište Jadrija, preslikavši  kupalište koje je  jednom vidio ploveći u blizini Otranta. Bogata i ugledan obitelj Grubišić Rovilo imala je peh da je mnogo članova te obitelji oboljevalo od tuberkuloze pa mu je to bio povod da izgradi kupalište uz čisto more i lijep okoliš koji pomažu u liječenju od te teške bolesti. Jadriju je  1922. godine  izgradila zadruga u kojoj su bile poznate šibenske obitelji, a zemlju su kupili od Zlarinjana. U početku je izgrađeno 25 muških i isto toliko ženskih kabina. Autorica opisuje što je sve u njima bilo pa i nezaobilazna dva kompleta porto pranza ili kako to Šibenčani kažu potopranca u kojima su Šibenčani na kupanje nosili gotova jela. Podsjeća na posebni Pravilnik o obaveznom ponašanju na kupalištu Jadrija, o prijevozu brodovima, detaljno opisuje modu kupaćih kostima koja se izmjenjivala na Jadriji, opremu za kupanje, opisuje Guštinu uvalu nazvanu po starom Gušti jednom od troje legendarnih lica s Jadrije i tako redom sve do današnjih dana.

Knjiga "Moja Jadrija" sigurno će mnogima biti podsjetnik na neke trenutke iz njihovog života  jer, kako je kazao Pavle Roca, "ne poznam Šibenku ni Šibenčanina koji su odrastali na Jadriji, a da ih to nije obilježilo za čitav život".
 

Iz kategorije: Volim Šibenik