Datum objave: 23. Travanj 2018

Muzej Grada Šibenika Šibenčane prošetao po šumi Šubićevac i ugodnim sjećanjima

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon uspješnog tematskog đira po Varoši protekle zime, posvećenog šibenskim glazbenicima, Muzej Grada Šibenika danas je organizirao đir po još jednoj šibenskoj znamenitosti koja je urezana u sjećanje brojnih generacija Šibenčana, po Šubićevcu, ili Šupćevcu, kako se to izvorno kaže.

 

 

Taj je događaj bio predviđen u ožujku, ali je bio odgođen zbog snijega koji je tada napadao. Nije "svako zlo za zlo" jer danas je organizatorima vrijeme itekako išlo na ruku pa je dodatno uljepšalo taj đir po lokacijama za koje mnoge Šibenčane vežu uspomene iz njihovog djetinjstva i mladosti . Neki su tako svojim prisjećanjima upotpunjavali ono o čemu je pričao vodič po ovoj ruti – poznati šibenski arhitekt mr.sc. Gustav Červar. Pričalo se o čuvenom Šimi Jabuki, kojeg su zvali Đigi Bau, a koji je držao plesnjak najprije u Dubravki pa onda na Baroneu u kojem su nastupale i starlete, o odavno zatvorenom zoološkom vrtu, jami iznad koje je održan izbor za Miss Šibenika, a razotkriven je i jedan dugogodišnji misterij, a to je da je jednog od pelikana u zoološkom vrtu ukrao i skuhao jedan  poznati šibenski taksist!

 

 

Červar je na početku objasnio kako se Šubićevac ne zove uvijek tako. Prije se to područje zvalo Poljica ili po šibensku „poica“, a kako je većim dijelom bilo u vlasništvu obitelji Šupe pa su to Šibenčani nazvali Šupćevac, a tek u 20. stoljeću je postao Šubićevac. Tu nije izvorno šuma već su je posadili, i to  alepski bor, šibenski entuzijasti i zaljubljenici u prirodu na čelu s Antom Fruom.

 

Restoran koji se zvao Dubravka koji se nalazi usred šume i dana s je ruševina možda je mnogim Šibenčanima najpoznatije mjesto vezano za Šubićevac. Oni stariji pamte plesnjake, prvu popijenu Coctu ili Narančadu, paunove koji su okolo šetali, a oni mlađi da su tu u škuriću pušili cigarete, doživjeli prve poljupce ili se skrivali kad su picavali. Nekoliko žena iz đira sjetilo se čuvenog Đigi Baua...

 

Dubravku su pedesetih godina prošlog stoljeća projektirali tada poznati šibenski tehnički crtači  Relja i Marotti i to kao začetak razvoja turizma, a bila je zgodna za održavanje plesnjaka i živu svirku jer je bila izolirana i nikome nije smetala buka, kako je napomenuo Gustav Červar.

 

 

Ispričao je i storiju o izboru za Miss Šibenika koji je bio organiziran oko takozvane jame. Organizirali su  ga Zagrepčani i to tako što su na Jadriji išli od jedne do druge zgodne cure i pozivali ih da se priključe izboru. Neke su se kasnije  posramile pa su na kraju odustale i nisu željele prošetati pred brojnom publikom.

 

Prvi dio šetnje završio je na Vidilici, a zadnja postaja bila je tvrđava Barone. Uprava Javne ustanove Tvrđava kulture sve je sudionike ove inspirativne šetnje nagradila besplatnim posjetom toj tvrđavi koja je isto tako, sa svojim plesnjacima i događanjima na njoj u 20. stoljeću, dio kolektivnog pamćenja Šibenčana.


   

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3