Datum objave: 28. Veljača 2018

Kandidatkinja za Šibensku grandecu:Anđa Jelavić, proslavljena košarkašica i trenerica

Kandidatkinja za Šibensku grandecu:Anđa Jelavić, proslavljena košarkašica i trenerica
Diana Ferić
Diana Ferić

Proslavljena košarkašica Anđa Jelavić svoju je ljubav prema košarci, nakon što ju je prestala profesionalno igrati, pretvorila u posao i hobi. U Šibeniku je prije dvije godine otvorila košarkašku akademiju za djevojčice pod nazivom „Akademija Anđa Jelavić“ na što je posebno ponosna. Time je pridonijela razvoju i opstanku ženske košarke u Šibeniku. U radu s djevojčicama potvrdila se i kao dobar sportski pedagog jer, pričaju nam neki roditelji, djeca jednostavno obožavaju treninge i rado na njih idu pa je to sigurno pridonijelo njezinoj nominaciji za Šibensku grandecu.

 

Rođena je u Tomislavgradu, a u Šibenik je došla igrati košarku, u tadašnji klub Šibenik Jolly JBS, i u njemu se sa suprugom nastanila, a nedavno je postala i majka.

 

Anđa je u seniorskoj košarci provela dugih i uspješnih 18 godina. Nastupala je na 23 FIBA događaja. Niz godina je bila kapetanica hrvatske košarkaške reprezentacije za koju je igrala sve dok se nije prestala aktivno baviti košarkom. Tituli najbolje košarkašice ili članice najboljeg tima osvajala je čak 18 puta, a osim u Šibenik Jolly JBS –u igrala je u Gospiću, Croatiji te u Rusiji, Poljskoj i Turskoj.

Diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu,a dokazala se i kao uspješna trenerica. Trenutno je izbornica ženske seniorske reprezentacije, članica Stručnog savjeta za žensku košarku i koordinatorica Hrvatskog košarkaškog saveza sve mlađe dobne kategorije.

 

-U bogatoj sportskoj karijeri igrala sam za najbolje hrvatske i ponajbolje europske klubove. Osvajala sam mnogo trofeja i osobnih priznanja kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ali kruna moje karijere zasigurno su Olimpijske igre u Londonu 2012 godine. Cijelu svoju karijeru igrala sam za reprezentaciju Hrvatske, i dugi niz godina bila kapetanica. Tijekom 20 godina nastupa u raznim reprezentativnim selekcijama nikada mi nije palo na pamet otkazati nastup u nacionalnom dresu“, ističe ta uspješna košarkašica.

Razumljivo je da nakon tolike posvećenosti košarci i tolikih godina provedenih u tom sportu košarka morala biti njezin izbor i nakon što ju je prestala profesionalno igrati.

 

„Tijekom igračke karijere završila sam višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te je i neki logičan slijed da sam se okrenula otvaranju svoje škole košarke. Za sada škola je za curice od 6 do 12 godina. Raditi sa djecom je velika odgovornost i obveza ali kada nešto volite ne može vam biti teško. Jednostavno volim raditi sa svojom djecom. Uz sve to pomažem i radu mlađih selekcija u KK Vodice. Moj rad u Akademiji je u ovom trenutku odraz isključivo ljubavi prema košarci a za dalje ćemo vidjeti“, ističe Anđa.

 

Zanimljivo je da je nije privukao život u većem gradu, u većoj sredini već je ostala vjerna Šibeniku.
„Cijeli život sam živjela u velikim sredinama i moj je stav da ako ozbiljno radite neki posao nije bitno gdje živite. A za razvoj ženske košarke vrlo je bitno da se što više bivših igračica uključuje u rad sa mladima da bi što više doprinijeli razvoju ženske košarke općenito. Što se moje škole košarke tiče mislim da su djeca kao i roditelji jako zadovoljni odnosom i radom u akademiji“, zaključuje.

 

Ne krije da joj godi to što je nominirana za Šibensku grandecu. „Svako priznanje i kandidatura za tako prestižnu nagradu svima znači mnogo kako meni osobno, tako vjerujem i svim ostalim kandidatkinjama. Mislim da je to jedna dobra akcija u kojoj se promoviraju žene koje puno dobroga daju društvu a malo toga se često spominje u medijima“, iskreno će Anđa.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik