Datum objave: 08. Veljača 2018

Krpice iz borše maloga Moše:Oćel bit gospe il marka prije nego kruna pane nazemlju

Krpice iz borše maloga Moše:Oćel bit gospe il marka prije nego kruna pane nazemlju
Diana Ferić
Diana Ferić

Cijedimo zadnje kapi” soka iz bilježnice maloga Moše odnosno pokojnog profesora emeritusa Mladena Friganovića koji je vjerno zapisao crtice iz svog djetinjsstva na Baldekinu i uopće u Šibeniku, uoči i na početku 2. svjetskog rata. Evo još dvije njegove pričice:

 

Na vrtenje i špaletu nismo se smili igrat ako bi bili naoku odraslih jerbo se na vrtenje i špaletu igralo u novce. Ja na vrtenje nisam volija igrat jerbo bi uvik gubija. Jednput san izgubija duzinu kruna (kovanica od dvasipet para) na Čelopeku kod Bioca pa sam se tuka u čivericu i na vrtenje više nisam tija ni mislit. Na vrtenje se igralo tako da se kruna, a njih su četr išle u dinar, baci uvis, a oni koji igraju kažu oćel bit gospe il marka, štoćereć pismo ili glava, prije nego kruna pane nazemlju. Ni na špaletu nisam baš volija bacat krune. Špaleta se igrala tako da bi se kruna, kovanica od dvaispet para, bacala pod zid. Prvi bi bacija oni koga se pigalo, a onda bi bacali svi ostali. Sve pare je pokupija oni čija je kruna bila najbliže zidu. On bi odnija punu tolu, ali nije mu bilo evala pa otić nego bi mora igrat dalje sve dok neko od igrača ne bi osta bez para ili bi pa mrak pa ne bi vidili igrat ili bi naiša neči ćaća pa bi morali bižat. Mene je špaleta uvik kolpala pa san se kad bi moga činija da san njanci bez kruna i onda bi bija kibic, al san mora mučat i nisan smija drukat nizakoga.

 

Neš Moša više njanci pandulavat

I pandul se igra za pare, al to je moglo ić jerbo su pare oni koji su gubili onom ko je pendul dobiva davali poslin igre skrivećki. Ja san na pandulu uvik dobiva jer san zna palicom pandula bacit ka niko. Moga san skupit para za novi fusbal da je neko tija samnom igrat, al niko nije tija jer san bija puno dobar, a ako je i tija nije tija za pare. Naša bi se neki cukun pa bi zaigra, al nikad dvaput. Tako san ja pandul najviša igra sam zase, a onda san presta jer sam jednom opalija pandul palicom, al nesritno pa mi se pendul tako zabija u čelo i osta stajat ka frakadela. Cili san misec nosija fašicu preko čiverice. Neš Moša više njnaci pandulavat reka san i zareka, al jope mi vrag ni da mira pa san zaigra ako bi se naša neki cukun koji nije puno cmizdrija kad bi gubija.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik