Datum objave: 01. Veljača 2018

HRVATSKA & SLOVENIJA Šibenska pjesnička pohvala Sloveniji i slovenskoj kulturi

HRVATSKA & SLOVENIJA Šibenska pjesnička pohvala Sloveniji i slovenskoj kulturi
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski pjesnik, novinar i političar Miho Jerinić 1897. godine napisao je jednu od najljepših lirskih pohvala Sloveniji i slovenskoj kulturi.
U neveselom ozračju slovenskog forsiranja primjene odluke međunarodnog arbitražnog suda o razgraničenju u Savudrijskoj vali koju Hrvatska principijelno ne priznanje, koje lagano gasi simpatije javnosti prema toj susjednoj i prijateljskoj državi, iz tame zaborava izronila je najljepša pohvala Sloveniji i slovenskoj kulturi koju je napisao neki stranac.

Riječ je o pjesmu "Redivivus" (redivivus = onaj koji je oživio, uskrsnuo, ponovno se pojavio nakon dugo vremena) koju je 1897. godine napisao šibenski pjesnik, novinar i političar, dentist po profesiji Miho Jerinić (1872. - 1955.) u čast i na spomen slovenskog pjesnika. Simona Gregorčiča (1844. - 1906.)
Gregorčič, je bio svećenik, a pisao je duboku introspektivnu poeziju punu pesimističnih stihova, osobne tragedije i gorkih refleksija na potlačenost slovenskih naroda u Austro - Ugarskoj Monarhiji.
Ne znamo jesu li se Jerinić i Gregorčič poznavala, ali nema dvojbe da su dijelili gotovo identična politička stajališta prema državi u kojoj su silom i bez elementarnih nacionalnih i političkih prava živjeli i Hrvati i Slovenci.
Jerinića je Gregorčičeva ličnost očito impresionirala jer mu je posvetio jednu od svojih najboljih lirskih pjesama u kojoj kroz hvalospjeve posvećene njemu na najljepši način govori o Sloveniji i slovenskoj kulturi.

 

Pjesma "Redivivus" glasi ovako:

Što će pjevat pjesnik stari?
U očaju pitaš svijet;
Al gdje su ti plami, žari;
Gdje li polet mladih ljet?

Ubiše me - bolno dišeš -
Ne znam starac što je poj!
Sa svih strana - tužno pišeš -
Dižu na me rat i boj.

Nek se silna bura diže,
Proti Tebi, Ti si jak;
Gdjegod Tvoja pjesma siže,
Slovenac te ljubi svak.

Tko proti Tebi hudo zbori,
Tko Ti kudi svaki čin,
Tko Tebe gleda da umori,
Slovenije nije sin.

Redivivus, oj pjesniče,
Divnom pjesmom budi rod,
Slovenci se s Tobom diče,
Slovenije jer si plod.


Tako je Šibenski dentist, slavni pjesnik, beskompromisni političar, novinar oštra pera i ludo hrabri intelektualac pjevao o Sloveniji prije 120 godina podržavajući pravo slovenskog naroda na nacionalni identitet, slobodu i neovisnost na isti način na koji se borio i zalagao za ista prava svog hrvatskog naroda.

Da li bi nam danas stihovi pomogli da se bolje razumijemo? Tko zna? Možda bi vrijedilo pokušati, ali gdje pronaći nove Jeriniće i Gregorčiče?
 

Iz kategorije: Volim Šibenik