Datum objave: 31. Siječanj 2018

Predstavljamo kandidatkinje za Šibensku grandecu:Jadranka Fržop, promotorica šibenskih otoka

Predstavljamo kandidatkinje za Šibensku grandecu:Jadranka Fržop, promotorica šibenskih otoka
Diana Ferić
Diana Ferić

Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko – kninske županije jedna je od kandidatkinja za ovogodišnje priznanje Šibenska grandeca i to u prvom redu zahvaljujući svom trudu da se na šibenskim otocima potiče i razvija proizvodnja i promiči autohtoni, Hrvatski otočni proizvodi. Ta simpatična i elokventna diplomirana pravnica rođena je Šibenčanka, Trlaja iz Crnice,ali od drugog razreda osnovne škole pa do danas živi u Vodicama u kojima se i udala. Njezin je posao od prvog dana, kada se zaposlila u Općini Pirovac vezana za more,a godinu dana bila je pomoćnica ministra pomorstva. Supruga je i majka dvoje odraslih sinova te baka malog Tvrtka, a u slobodno vrijeme uglavnom je i u društvo svog psića Iggy Popa.

 

 

-Zbog čerga ste tako sentimentalno i emotivni prema otočanima i proizvođačima na šibenskim otocima?
Naši otoci su specifični, mali su i zahtijevaju jedna poseban senzibilitet, to je njihova mana i prednost. Ali ja nisam vezana samo za otoke i otočane nego za more i sve što je vezano za more. Bez te ljubavi ne bi ovaj posao mogla raditi kako ga radi.
Otočani su prepoznali tu vašu privrženost posebno razvoju poduzetništva i proizvodnje na otocima, promociji brenda Hrvatski otočni proizvod. Jedna ste od pokretačica Festivala otočnih proizvoda na šibenskim otocima!

 

 

- TI proizvođači i proizvodi na otocima su nešto posebno, oni su iznimna pojava na ovom svijetu, drukčiji od svih – iskreni, jednostavni, topli s jakom željom da zadrže i oplemene našu tradiciju na otocima. Ideja o Festivali na otocima je nastala spontano, u našem timu u Županiji, uz potporu župana Gorana Pauka. Pomislili smo „zašto ne održati festival na našim otocima, pomoći im da to što su oni mali ne bude njihov kompleks nego prednost. Dođu im različiti ljudi kojima se oni predstavljaju kušaju i kupuju njihove proizvode. To je uvijek dobar i koristan događaj na otoku na kome se festival održava – svi uživamo u ukusnim proizvodima, otočkim običajima, a to je prilika i da otočani vide na svojim otocima ljude iz društvenog života i pitaju ih ono što žele tako da tu zna biti vrlo zanimljivih pitanja i odgovora.

 

- Mislite li da je to pridonijelo boljoj kvaliteti života na otocima?

- Je li to ili nije pridonijelo kvalitetnijem života ne znam, ali to je sigurno jedna dodatna kvaliteta i potiče proizvodnju na otocima, a za stvarno podizanje kvalitete života na otocima potrebno je puno više, u prvom redu bolje brodske linije i bolja infrastruktura

 

- Nije tajna da ste ponosni i na ulaganja na pomorskom dobru , pogotovo na lučice Vrnaža i Stubalj pa šetnicu u kanalu svetog Nikole.

- Sve je to proizvod našeg tima i timskog rada. Imamo 11 000 brodica koje treba negdje smjestiti, a to su komunalne lučice. Moramo uvažavati potrebe njihovih vlasnika. Kod nas još ne postoji percepcija potrebe uređenja pomorskog dobra, a ja sam tu frik. Čak i kada idem u šetnju ili na kupanje gledam da netko nije nagrdio pomorsko dobro, uzurpirao ga, oštetio. Jako smo ponosni na našu šetnicu u kanalu svetog Ante i iznimno sam zadovoljna što smo uspjeli pridobiti arhitektu Niku Bašića koji je vizionar koji se ne rađa tako često. Smisao svega nije eksploatirati sve što imamo nego sve raditi u skladu s održivim razvoje, omogućiti to da se u svakom trenutku možemo nekom prostoru diviti, ali da ga do kraja ne komercijaliziramo.

- Neki će reći da ste kandidirani za Šibensku grandecu za nešto što je zapravo u opisu Vašeg posla, ali očito da su neki prepoznali tu strast i ljubav o kojoj govorite.

 

- Kazala sam već da ja živim svoj posao. To nikakva plaća ne može nadomjestiti niti ja za tim težim. Ništa se ne može dobro raditi ako u to ne unosite sebe, ako to što radite ne volite. Trudim se u ovom poslu biti i kreativna, dati sve više od sebe, a to tražim i od svojih suradnika

 

- Smatrate li se uspješnom ženom?

- Osjećam se sretnom i ostvarenom ženom. Trudim se profesionalno i s puno ljubavi raditi svoj posao , biti dobra supruga, majka, baka, svekrva i uživati u malim stvarima u životu. To mi je jako važno. Mislim da je to naše poslanje na ovom svijetu.
 

-Što Vam znači kandidatura za Šibenski grandecu

- Svi mi imamo u sebi da nam neko priznanje laska, moram to priznati. Vrlo sam ugodno iznenađena i hvala onima koji su me predložili, ali onima koji sa mnom surađuju jer to je dvosmjeran proces. Za mene će biti velika radost da samo ostanem u ovako dobrom društvo, među predloženim kandidatkinjama. Ja sam prezadovoljna. 

Iz kategorije: Volim Šibenik