Datum objave: 06. Prosinac 2017

"Šibenska Luganiga Original", pripremljena po izvornom receptu u prodaji od večeras na Adventuri

"Šibenska Luganiga Original", pripremljena po izvornom receptu u prodaji od večeras na Adventuri
Diana Ferić
Diana Ferić

Božić i proslava nove godine u Šibeniku se vežu i za jedan gastro specijalitet za koji smo dugo mislili da je samo naš, šibenski, ali nije, no ovaj naš je specifičan i drukčiji od ostalih. To je mala kobasica Luganiga bez koje fetivi Šibenčani ne mogu zamisliti blagdansku juhu ili sarmu odnosno rambašiće. Udruge „Volim Šibenik“ i „Luganiga“ nedavno su rekonstruirala izvorni, autentični recept za pravljene te originalne kobasice po kojem se razlikuje od talijanske luganige i sličnih kobasica koje se proizvode u Njemačkoj, Portugalu, Grčoj i Cipru i počeli su je proizvoditi u suradnji s Trgovačkim lancem „Djelo“ pod imenom „Šibenska Luganiga Original“ . Tu ćete luganigu , pripremljenu tradicionalno, ali i inovativno, na roštilju kao „ moderan street food“ kušati u jednom od ugostiteljskih objekata na šibenskoj Advenutri koja se danas otvara . O Šibenskoj Luganigi Original HTV je snimio dokumentarni film koji će 21. prosinca biti premijerno prikazan, a prije toga će biti i njegova promocija u Šibeniku, upravo na Adventuri.

 

„To je novo ruho klasične luganige i reinterpretacija tradicionalnog jela. Prepoznatljiva je po
bogatstvu mirisa i okusa. U njoj nema ničega umjetnog, samo kvalitetno meso i prirodni začin i što je najvažnije ručno izrađena te je odraz obrtničkog znanja i umijeća. Ona je više od kobasice i kao dio nematerijalne šibenske baštine zaslužuje biti priznata i zaštićena. Turistima i mlađim generacijama Šibenčana predstavlja novo iskustvo i gastro doživljaj ,a u kontekstu turizma iskustva i doživljaja njezino brendiranje i uključivanje u ponudu pridonijet će prepoznatljivosti i atraktivnosti Šibenika kao turističke destinacije“, kažu u udruzi „Volim Šibenik“.

 

 

Zahvaljujući istraživanjima povjesničara Milivoja Blaževića, pokazalo se da je luganiga u Šibeniku prisutna već najmanje tri stoljeća. On je pronašao najstariji pisani spomen luganige u Šibeniku u dokumentu poznatom kao „Dnevnik kavane Petra Vidija“ iz 1754. godine koji se čuva u Državnom arhivu u Šibeniku. Nakon tog praspomena, kontinuitet luganige u Šibeniku potvrđuje zapis u kuharici obitelji Ante viteza Šupuka s kraja 19. ili početka 20 stoljeća. Tradicija i to višestoljetna, nema sumnje, postoji, ali što je s receptom i sadržava li on nešto što bi Šibeniku dalo za pravo da se hvali vlastitom verzijom te slavne kobasice i da je nazove šibenskom luganigom?

 

Prvi šibenski kobasičar Vinko Novaković

Zanimljivo je da je potraga za odgovorima na ta pitanja trajala dugo, više od dva desetljeća, iako toliki napor i nije bio potreban. Samo je trebalo pažljivije gledati. Narod kaže, od šume se nije vidjelo drveće. A drvo koje je trebalo vidjeti u gustoj šumi šibenskih mitova, legendi i povijesnih izvora o luganigi, bio je Vinko Novaković, jedan od potomaka poznate mesarske i kobasičarske obitelji iz Đakova. On je u Šibenik doselio početkom dvadesetih godina 20. stoljeća, najvjerojatnije već 1922. godine i otvorio mesnicu odnosno kobasičarsku radnju. U reklamama za radnju i svoje proizvode naglašavao je da je on prvi šibenski kobasičar. To je vjerojatno točno ako se pretpostavi da je on bio prvi školovani kobasičar u Šibeniku pa i Dalmaciji koji je proizvodio kobasice i salame te druge suhomesnate i kobasičarske proizvode kojih do tada nije bilo u Šibeniku.

 

Govnići

Novaković je kao iskusni i stručni kobasičar zasigurno odmah uočio luganigu. Teško da ju je mogao izbjeći jer su u blizini njegove mesnice na današnjem trgu kojeg nazivamo Medulić, svoje radnje imali brojni Talijani koji su ostali u Šibeniku nakon prestanka talijanske okupacije Šibenika 1921. godine i dolaska vlasti Kraljevine Jugoslavije. Prema dostupnim izvorima Novaković je u luganigi vidio zanimljiv komercijalni proizvod pa ga je ponudio Šibenčanima. No očekivani tržišni uspjeh je izostao. Prije svega luganiga je kao hrana i specijalitet bila vezana za šibensku talijansku zajednicu i imućni građanski sloj. Šibenski puk, posebno ponosni težaci, luganigu nisu prihvatili između ostaloga i zato što ih je podsjećala tek minulu mrsku talijansku okupaciju. Luganige su prezirno i podrugljivo nazvali govnićima. Tko poznaje Šibenčane i njihovu ćud sve mu je jasno.

 

Postanak šibenske luganige

Ipak Vinko Novaković nije odustao. Vjerojatno je odmah uočio u čemu je problem, a preokret u odnosu tvrdo konzervativnog šibenskog puka posebno kada je o spizi riječ, napravio je na zanimljiv način. On je preoblikovao tradicionalni talijanski recept za luganige i lukavo unio u njega četiri nova sastojka od kojih su dva autentična šibenska. Takvu su luganigu Šibenčani, doduše ne baš odmah, prihvatili, a tržišni uspjeh naveo je i druge šibenske mesare toga doba da je počnu proizvoditi, već tada, svatko na svoj način s nekim osobnim tajnim dodatkom .
Tako je Slavonac Vinko Novaković stvorio novu vrstu luganige i omogućio da se danas nakon gotovo devedeset godina Šibenik može pohvaliti kako ima svoju originalnu luganigu. Upravo zahvaljujući tome aktivisti udruga „Luganiga“ i „Volim Šibenik“ krajem 2016. godine rekonstruirali su Novakovićev recept, zaštitile šibensku luganigu kao originalni šibenski proizvod te u travnju 2017. godine predstavile javnosti Šibensku Luganigu Original s namjerom da ona kao dio nematerijalne šibenske baštine, autentični proizvod vrhunske kvalitete bez bilo kakvih umjetnih sastojaka i konzervansa, a oplemenjen autentičnim šibenskim sastojcima, postane dio kulinarske ponude Šibenika i Šibensko – kninske županije pa i prvi šibenski street odnosno fast food.

Čuvari tradicije šibenske luganige

Treba naglasiti da to nije prvi pokušaj da luganiga postane prepoznatljivi i visoko vrijedni šibenski proizvod. Šezdesetak godina nakon Vinka Novakovića, 1993. godine u sred Domovinskog rata, Profitni centar „Meso“, šibenskog trgovačkog, turističkog i proizvodnog diva SOUR-a „Šibenka“, pokrenuo je komercijalnu proizvodnju luganiga i izvrsnih kobasica koje su Šibenčani znali pod imenom specijalke. Na žalost ni SOUR „Šibenka“ ni taj projekt nisu preživjeli Domovinski rat, ali su ostali jako važna karika u povijesnom lancu tradicije luganige u Šibeniku. Nakon Vinka Novakovića koji je inovativnom preinakom talijanskog recepta omogućio da luganiga postane popularna i omiljena među Šibenčanima, ključnu je ulogu odigrao njegov zet Ivo Mutavđić (prema nekim zapisima i Mutavdžić). I on je poput Vinka porijeklom iz Đakova, a u Šibenik je došao učiti zanat. Nakon ženidbe Vinkovom kćerkom Anicom, postao je nasljednik njegove vještine i zanata u Šibeniku. Upravo je Mutavđić omogućio obnovu tradicije nakon Drugog svjetskog rata kada se na luganigu kao specijalitet vezan za crkvene blagdane, nije gledalo blagonaklono. No, najvažnija uloga u očuvanju luganiganske tradicije ipak pripada Zdeslavu Maričiću, učeniku Ivice Mutavđića koji je dugo godina bio jedini proizvođač luganiga pa se ona u Šibeniku nije izgubila i iščezla kao što se to dogodilo u Splitu i drugim dalmatinskim gradovima u kojima je također bila prisutna kao dio srednjovjekovnog naslijeđa višestoljetnog života pod vlašću Venecije

 

 

Mala kobasica luganiga, jedva veća od kažiprsta postala je u godinama uoči i tijekom te posebice nakon Domovinskog rata velika i uzbudljiva šibenska priča. Legenda o luganigi kako blagdanskom specijalitetu kojeg ima samo Šibenik, kroz sjajnu priču o tajnoj recepturi koja se ljubomorno čuva, prerasla je u simpatičan mit. Luganiga je postala jednim od zaštitnih znakova Šibenika pa su o tom šibenskom gastronomskom čudu i strogo čuvanoj tajni kao zahvalnoj blagdanskoj temi pisale i izvještavale gotovo sve hrvatske novine i televizijske kuće. 

Razložno i sasvim logično počelo se predlagati, a zatim i raditi na tome da luganiga bude zaštićena kao izvorni šibenski specijalitet i nacionalni raritet. Priča je zvučala je sjajno, a šibenski mit bio je tako dobro i dobrohotno prihvaćen da ne čudi što su se javile simpatične inicijative da Šibenik svoju slasnu i mirisnu luganigu zaštiti i brendira kao endemični gastronomski specijalitet čak i na razini Europske Unije.

Luganiga Italiana

No, pojavio se problem. Bilo je dovoljno na internetu u bilo kojoj tražilici upisati riječ luganiga da se dozna kako je luganiga, odnosno luganega ili luganica, zapravo kobasica od davnina karakteristična za regije sjeverne Italije Trento, Veneto i Lombardija te da je tipični proizvod pokrajine Ticino. Štoviše u Italiji je on prepoznata kao tipična hrana i kao takva je zaštićena i brendirana, a talijansko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva vodi je u registru tipičnih regionalnih namirnica. Uz sve to europska gastronomska literatura svrstava talijansku luganigu među najpoznatije i najpopularnije kobasice u Europi. Tek neznatno dublja potraga otkriva da je luganiga u raznim oblicima i omjerima identičnih osnovnih orijentalnih začina prisutna u gotovo svim mediteranskim zemljama, te da se proširila na Njemačku, Portugal pa čak prešla ocean i naselila se u nekim južnoameričkim zemljama.

 

Potraga za šibenskom luganigom

 

Pokazalo se da je luganiga jedan od najvažnijih gastronomskih brendova i okosnica talijanske gastronomije te da Šibenik tu nema što tražiti niti se može na bilo koji način ugurati u prvu ligu sa svojom luganigom koju je čvrsto prigrlio kao nešto svoje i oko koje je ispleo predivnu priču. Zanimljivo je da te činjenice i krajnje jednostavno dostupne informacije o luganigi kao tipičnom talijanskom specijalitetu nisu ni malo pokolebale zaljubljenost Šibenčana u svoju luganigu. Zbog toga je, iako je priča visjela tek o tankoj niti mita o tajnom i tajanstvenom šibenskom receptu za luganige, trebalo nastaviti potragu. Tračak nade da Šibenik u luganigi ipak ima svoj osobiti specijalitet ulijevala su sporenja talijanskih regija oko povijesnog primat na luganigu te podatak da u toj zemlji postoji više od 30 registriranih i brendiranih vrsta luganige. Osim toga svoje verzije luganige kao lokalne i regionalne specijalitete brendirale su Grčka, Cipar i Portugal pa čak i njemački grad Nürnberg.

 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik