Datum objave: 17. Listopad 2017

Vijesti iz šibenske povijesti:Nogomet proglašen opasnim za zdravlje

Vijesti iz šibenske povijesti:Nogomet proglašen opasnim za zdravlje
Diana Ferić
Diana Ferić

Nogomet nije uvijek bio  najomiljeniji sport u Šibeniku. Znate li da se u šibenskoj bolnici početkom dvadesetih godina 20 stoljeća „s čvrstih znanstvenih osnova “tvrdilo da je „futbal (nogomet) veoma štetan po zdravlje ako sportisti uz njega ne njeguju i neki drugi sport“? Da je igranje nogometa štetno po zdravlje dokazivalo se rezultatima medicinskih istraživanja po kojim su nogometaši za 90 minuta osrednjeg igranja nogometa gubili i do jedan kilogram tjelesne težine, a srce im kuca brže od 140 udara u minuti. Glavni argumenti protiv nogometa bili su da se nogometašima „u plućima stvara određena količina rezervnog zraka zbog kojeg životni kapacitet pluća opada u znatnoj mjeri“ te da im „futbal izaziva areflekse, to jest izostajanje refleksa zbog čega se kod njih pojavljuju umor, razdražljivost, pospanost, nesvjestica i smanjena radna sposobnost“.

Turistički film o Krki iz 1936. godine

Postoji tradicija snimanja promidžbenih filova o Krki.  Tako  je još 1936. godina snimljen  turistički promidžbeni film o Šibeniku i Skradinskom buku pod naslovom „Dijete prirode“.

U filmu, koji se sastoji od kadrova snimanih s jahte „Nirvana“ braće Vukov s otoka Zlarina, ulogu oduševljene turistice igrala je tada slavna filmska glumica Ita Rina. Snimanje filma „Dijete prirode“ započelo je u jesen 1935. godine, a trebalo je biti dovršeno 1936. godine kako bi se Ita Rina mogla pripremiti za glavnu ulogu u filmu „Princeza koralja“ snimanje kojeg je počelo 1937. godine. Ne zna se je li promidžbeni film o Šibeniku i Skradinskom buku „Dijete prirode“ ikada dovršen i prikazan.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik