Datum objave: 20. Rujan 2017

FOTO Pogledajte kako je bilo na javnom snimanju HTV-ovog serijala o šibenskim trubadurima

FOTO Pogledajte kako je bilo na javnom snimanju HTV-ovog serijala o šibenskim trubadurima
Diana Ferić
Diana Ferić

Sinoćnjim javnim snimanjem nastupa šibenskih trubadura, uglavnom samoukih glazbenika koji pišu, uglazbljuju i sami sviraju svoje pjesme posvećene su uglavnom ljubavi, ekipa HTV –a završila je opsežan posao snimanja šibenskih trubadura za posebni serijal posvećen o tom fenomenu koja će na HTV –u, kako je kazao redatelj Ivo Kuzmanić, biti emitirana najkasnije za godinu dana. Potvrdilo se da je Šibenik hrvatska metropola trubadura, trubadurske tradicije i uglazbljene poezije koja predstavlja ideal čiste ljubavi prema ženama, ženskoj ljepoti, svome gradu i zavičaju.

 

To se javno snimanje koje se događalo pokraj crkvice svetog Nikole u Šibeniku pretvorilo u prvorazredni glazbeni događaju koje su uživali Šibenčani, ali i turisti. Sve je „budnim uhom“ prati i direktor šibenske šansone Branko Viljac pa možda netko od trubadura završi i na Večeri šansone, a nazočan je bio i dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić.

 

Ono što je oduševilo i one koji su slušali trubadure i ekipu HTV –a je raznovrsnost njihovog glazbenog izričaja. Bilo je tu balada, rock – izvedbi, jazz –a. bluesa , ali i pjesama na tragu dalmatinske tradicionalne pjesme, a u nekim je osim ljubavi prisutan i kritički odnos prema šibenskoj i hrvatskoj stvarnosti. U tim se pjesmama spominju i neka šibenska „opća mjesta“ poput popularne Čipine livade koju je opjevao Boris Erceg ili pak babe Matije koja je prodavala verduru na Maloj loži, a koju je opjevao njezin sin Josip Bašić. Sinoć su nastupili Boris Erceg, Vlađa Nalis, Zoran Košuljandić, Vedranko Šikić Balara, Mate i Matea Skračić, Joso Gracin, Tony Dadić , Josip Bašić ,  Igor Lokas, Kristijan Goja, Svetin Milutin Mačak i Marinko Miše. Zbog obaveza izostali su Krešimir Šakić, Zvonko Varošanec i Građanin Josip no svi oni bit će prikazani u glazbenom serijalu na HTV –u.

Na kraju koncerta Igor Lokas  i  mlada mezzosopranistica Jelena Pletikosa  izveli su prelijepu baladu "Te prilipe tvoje oči” koju je napisao Igor Lokas, inače  diplomirani inženjer elektrotehnike.

Iz kategorije: Volim Šibenik