Datum objave: 18. Rujan 2017

Šibenske glazbene legende:Stari prijatelji,prekrasna Vjera Bukić i njihovi prethodnici

Šibenske glazbene legende:Stari prijatelji,prekrasna Vjera Bukić i njihovi prethodnici
Diana Ferić
Diana Ferić

Priča o klapi Stari prijatelji počinje od Ivice Bukića koji je, kaže pučka predaja, još kao dijete jako volio pjevati, a mnogi je najviše pamte po anđeoskom glasu njegove prerano preminule supruge Vjere.

 

Za vrijeme Drugog svjetskog rata dok je Šibenik bio pod okupacijom fašističke Italije Bukić je slušao talijanske vojnike kako pjevaju i sviraju. Tako se zarazio talijanskom kanconom i počeo učiti svirati gitaru. Učio je s Mićom Lambašom poznatim veslačem Krke, a kasnije su im se priključili Stevo Žigon koji je svirao havajsku gitaru i pjevač Joško Nakić koji je pjevao prvi tenor. Njih su četvorica često pjevala serenade. Uvijek se oko njih okupljalo puno Šibenčana koji su ih voljeli slušati.

 

Bukiću, Lambaši, Žigonu i Nakiću ubrzo se priključio tada najbolji šibenski gitarist Joško Stošić Čorda. Tako je nastala klapa koja se zvala Tapjoka. Ime je dobila zato što su dvojica njenih članova nosila naočale, a Šibenčani bi rekli da su bili četverooki.

Ta se klapa razišla kada su neki njeni članovi otišli iz Šibenika. Ivica Bukić tada okuplja novu grupu koja se može smatrati prvim Starim prijateljima iako je to ime dobila gotovo 25 godina kasnije. S Bukićem (I. bariton) počinju svirati i pjevati Vlatko Deković Zero (I. tenor i gitara), Aco Cvijetić (II: tenor i mandolina) i Pave Aras (bas).
Ova klapa nije imala ime, a zvali su je Acina klapa .

Deković, Cvijetić i Aras prije ove klape imali su svoj sastav u kojem su pjevali tenori Jakov Ninić i Duško Vuletić, a bariton Moka Jakovljević. Aco Cvijetić je svirao i s Joškom Stošićem Čordom, a Vlado Deković Zero je krajem pedesetih godina bio jedan od najboljih pjevača u Splitu. Osim toga, Pave Aras i njegova supruga Ankica te Ivica Bukić i njegova supruga Vjera pjevali su u šibenskom Kolu. Aras je dugo godina bio solista u Kolu i član Uprave te šibenske kulturne institucije.

 

Ta je klapa 1958. godine pjevajući pjesmu Na našoj obali osvojila prvu nagradu u emisiji Radio Zagreba i Radio Beograda Mikrofon je vaš. Na istom je natjecanju kao duet nastupio je mladi bračni par Vjera i Ivica Bukić. Oni su osvojili drugo mjesto pjevajući pjesmu Plovi, plovi moj brodiću.

1965. godine iz Splita se u Šibenik vratio Nikica Širinić i počeo raditi s Acom Cvijetićem u TEF-u. Nikica i njegov brat Bore počeli su svirati i pjevati s Acom, a on ih je ubrzo uključio u svoj kvartet i pretvorio ga u sekstet. Tako proširena Acina klapa sastaje se u restoranu DIT-a gdje im se povremeno priključuju Mirjana i Mita Grubišić, Vjera i Ivo Čular te filmski režiser Mate Relja. To su već bili pravi Stari prijatelji ali se još nisu tako zvali. Prvi javni nastup imali su 1976. godine nakon premijerne projekcije filma Vlak u snjegu njihovog prijatelja Mate Relje. Godinu dana kasnije nastupili su na Večeri Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu.

Taj sekstet koji nije imao ime često se družio i nastupao zajedno sa Imitatorima.
U to vrijeme Acinom sekstetu priključuju se Vjera Bukić i Ankica Aras pa nastupaju kao oktet sve dok nije prestao pjevati Vlatko Deković Zero. Kada je Zero prestao pjevati kratko vrijeme je ova klapa nastupala s tri pjevačice jer im se priključila Silva Kronja.

Ta klapa počela je nastupati na feštama društava Šibenčana i prijatelja Šibenik u Zagrebu, Splitu i Beogradu. Intenzivno se druže i pjevaju za svoju dušu gotovo trideset godina, od početka 1970. do 1990. godine, a braća Širinić i Aco Cvijetić do danas.

 

Ime Stari prijatelji klapa je dobila 1982. godine u Beogradu, a kriv je bio Mate Gulin koji je vodio program beogradske večeri Šibenčana. Gulin, zabilježio je šibenski kroničar Ivo Livaković, nije znao kako bi ih najavio pa je objavio konkurs, a publika je glasovala koji je prijedlog najbolji. Najviše glasova dobilo je ime Stari prijatelji od tada su stari prijatelji – Stari prijatelji.

Stari prijatelji su u Šibeniku rijetko javno nastupali. Pamti se da su 1985. godine nastupili na Gorici u okviru noćnog programa dječjeg festivala te 1986. godine na liječničkoj zabavi, a godinu dana kasnije u Skradinu kao gosti Smotre dalmatinskih klapa.

Stari prijatelji su u svojim najboljim danima 1987. godine snimili svoj jedini nosač zvuka – koji je kasnije digitaliziran i presnimljena na CD s nekoliko dodatnih pjesama u kojima su kao gosti Starih prijatelja nastupili Oliver Dragojević i Branko Bubica.

 

1990. godine preminula je Vjera Bukić. Nakon njene smrti klapa se povlači sa scene ali se još uvijek povremeno nalazi i pjeva za svoju dušu. Javno više nije nastupala jer su njeni članovi smatrali da bez prekrasnog Vjerinog glasa i nezaboravnih Vjerinih dueta s Ankicom Aras i svojim suprugom Ivicom to više nema smisla.

Ipak tradiciju Starih prijatelja nastavljaju Aco Cvijetić, Nikica Širinić i Bore Širinić nastupajući kao trio ( tri glasa, dvije gitare i mandolina). Pave Aras je i dalje pjevao u Kolu, a Ivica Bukić je pjesmu dijelio sa Zablaćanima u SAD-u.

Iz kategorije: Volim Šibenik