Datum objave: 07. Rujan 2017

Krpice iz borše maloga Moše:O srdelama i triskama u školi i stricu Blažu koji se "pivčija"

Krpice iz borše maloga Moše:O srdelama i triskama u školi i stricu Blažu koji se "pivčija"
Diana Ferić
Diana Ferić

Pokojni profesor emeritus Mladen Friganović, iz čiji su udžbenika zemljopisa brojne generacije učile zemljopis otiša je iz Šibenika nakon srednje škole, ali po ljubavi prema svom rodnom gradu i sjećanjima koja su bila neiscrpna čovjek bi rekao da se nije iz njega nikad maknuo. Mnogo toga je zabilježio u svojoj " Bilježnici maloga Moše" iz koje danas donosimo dvije crtice:


Moj stric Blaž volija se pivčit. Ozbiljan kad zatriba, a nasmijan i uslužan prema onima koje triba. Nije to nikom na Baldekinu bilo čudo, jer bija je trgovac. Gradom je oda uspravan i iša je smo pravocrtno. Niko mu to na Baldekinu nije zamirija, jer bija je trgovac. Al onda je priko noći zaminija težačku kapu klobukom, a a košulju bez kolara koletom i kolarinon. Zašto je težačku kapu zaminija klobukom? To se nije znalo. Govorilo se da moglo mu je bit pa se tako i obraća. Niko mu ništa nije reka, ali nakon toga više ništa nije bilo isto ka i prije. Ljudi su mu zamirili i pomalo ga se klonili, a kad je još netare vlastotog sina da mu se mora obraćat s Vi, to je bilo previše pa su na Baldekinu s prezirom za njim govorili da eto ide oni umišljeni Friganović.


 

Srdele, triske i crvene bile gaće od bureta u lušiji

Srdele nisu bil srdele nego šibe po ispruženim dlanovima koje smo lovili kad bi nešto skrivili ili matare naljutili. A o triskama ne treba ni govorit. One po obrazu su pekle, al su one ka bi mater zviznila preko uha bile najgore. Malo kad bi koja mater davalča i srdele i triske. Srdele su bile za velike nestašluke, a triske su bile onako usput za sve i svašta.
Al jednom sa fasovao gadne i srdele i triske. Bilo je to kada smo dogovorili fusbal na krpaša između mularije Baldekina i Škopinca nakon nedeljne svete mise u Novoj Crkvi. Za nevolju pala je kiša. Kako ćemo igrat? Meni najteže. Blato između branki crveni se ka ćentrun, a ja u novoj bluzi i bilin gaćama od bureta. Gledan blato i računam oćel bit srdela il triski kad se maćam? Poslin fusbala dođem kući u bilim gaćama hlaćama crvene boje. Mater šuti. Baci crvene bile gaće u lušiju, a meni zalipi pešest triski preko ušiju pa uz to još toliko srdele šibom po dlanovima. Peklo je paklenski, ali sam dura. Kako i ne bi, Baldekin je pobidija Škopinac, a ja sam bija najbolji.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik