Datum objave: 27. Lipanj 2017

Krpice iz borše maloga Moše:Kampijuni s Baldekina i njihova filozofija

Krpice iz borše maloga Moše:Kampijuni s Baldekina i njihova filozofija
Diana Ferić
Diana Ferić

 Profesor emeritus Mladen Friganović  u svojim sjećanimna s Baldekina, koje smo nazvali "Krpice iz borše maloga Moše" po njegovom nadimku Moša, posebnu pažnju poklanja osobujnim ljudima tog doba koji su djeci bili posebno zanimljivi. Danas donosimo bilješke o Dragi Biskupoviću, djedu Špire Guberine Finki , starom Čićmiru i Toniju Lasici.

 

Drago Biskupović, funcut i berekin koji je preplovio ocean bija je vrag pakleni. Malena rasta, a papren i vijoglav. Nije se boja nikog i ničega. Izvodija bi razne vratlomije i funcutarije. Biciklom bi vozija po zidu mosta u Propadu di se prelazila štrika (željeznička pruga) prema Mandalini. Tog mosta više nema. Na Propad smo išli po gnjilu za igru ili valjanje figurica za školu. Dragu su zbog njegovih berekinada poslali u muce, u podoficirsku školu na Mandalini. On se i tamo pokaza ko pravi cirkusant i funcut penjući se na jarobole jedrenjaka Jadran. Zato su ga i stavili u posadu Jadrana kada je plovija priko oceana, u New York. Kada se vratija iz Amerike priča nam je svakakve priče, izmišljene i doživljene. Malo smo mu virovali ali lipo ga je bilo slušat. Brat Nino bija je profesor, a on je piturava po kućama. Ne znan di je, kada i kako umra. Bog mu da pokoj vječni.

 

Stari Finka, djed Špire Guberine i puška za pantagane

Stari Finka, tako smo zvali starog Špiru Guberinu, didu glumca Špire Guberine. Drža je gostionicu uz cestu priko puta bolnice. Nikad nisam vidija da se u toj gostionici šta kuvalo, ali se pilo, prodavalo se vino priko ulice i španjuleti, najviše onima iza raštela (u bolnici). Ka bi ja doša po španjulete, stari Finka bi odma promrsija: Jel to za starog Jerka? Uvik je zna šta ko za koga dolazi kupit. Nije čeka da se odgovori nego bi ne čekajući odgovor reka: Na, drž i pozdravi ga. Ima je i neku malu pušku kojom je ubija pantagane u konalu jer su onda konali u Šibeniku bili uz cestu, a ne pokriveni ka danas.


 Stari Čićmir ni moga radit ako ne priča viceve

Zvali su ga Suvi. Suvi je zidarija. Bija je neženja i šaljivac. Ne bi moga radit ako nije ima kome pričat vice i činit šale. Zidarija je koliko mu triba, a kad nije zidarija igra je na balote i cone. Dobro se bija slaga s mojim didom Bilom koji je bija vicjast ka stari Čićmir. Zaigrali bi na muru uru dvi pa bi rekli: Ko će više radit ajmo malo prileć, što ćeš pati koža trpi meso. Nije čudo što je Čićmir osta neženja, a toverna mog dida Bile propala.

 Baldekinski ministar propuha Toni Lasica

Toni je bija čudak od malo riči i svoj. Boja se propuha ka Vlaj mora. Uvik su sva vrata i ponistre di je leža ili sidija morala biti zatvorena. Zato su ga zvali da je ministar propuha. Ali, istini za volju, ako je nekome šta ustribalo, za dat ruku ili ništo pomoć u oboru ili konobi, bija je kavalir. Moga je pit i ist koliko oćeš.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik