Datum objave: 28. Travanj 2017

Šibenski gimnazijalci dobili "Time out" - spoj nostalgije i kreativnosti

Šibenski gimnazijalci dobili "Time out" - spoj nostalgije i kreativnosti
Diana Ferić
Diana Ferić

Zapušteni i starim, zaboravljenim predmetima, zatrpani tavanski prostor u produžetku sportske dvorane u šibenskoj gimnaziji Antuna Vrančića učenici i profesori te škole su uredili i pretvorili u ugodan, učeničkim radovima i porukama ukrašen dnevni boravak te škole koji su nazvali „Time out“. Danas su ga prigodnom zakuskom i promenadom učenika  svih razreda i službeno otvorili.

Ne zna se što je u tom prostoru zanimljivije – crteži po zidovima , koji su autorski radovi učenika, oslikane stare školske stolice, neki muzejski primjerci poput starog školskog gramofona i prvog školskog kompjutora ili pak fotografije o tomu kako je od derutnog i zapuštenog školskog prostora nastala ta kreativna društvena prostorija. A o kreativnosti učenika i profesora koji su je uređivali ne svjedoče samo oslikani zidovi, stolovi i stolice nego i nazivi postavljeni uz „muzejske predmete“ pa su prve kompjutore, vjerujući da današnje generacije ne mogu prepoznati što je to, nazvali mikrovalnim pećnicama. Starim, sada već sredovječnim gimnazijalcima sigurno bi bile jako zanimljive tri „izvorne“ drvene klupe na kojima je urezano sve iz vremena kada su bile u učionicama. To je izvorni dokument vremena samo što nema znakova u koje ih vrijeme svrstati – vjerojatno u sedamdesete ili čak i šezdesete godine prošlog stoljeća kada na klupama još nije bilo ultrapasa pa su se poruke i znakovi rezbarili. Upravo su takve te tri klupe u novoj društvenoj prostoriji šibenske gimnazije.

„ Jedne sam večeri prolazi pokraj ovog prostora i vidio da tu nešto svijetli, a nitko nije znao što. Kada smo tu ušli imali smo što vidjeti – zapušteni skladišni prostor s predmetima za koje nitko nije znao da postoje. ma ne samo za predmete, nego i za cijeli taj prostor. Palo mi je na pamet da bismo ga mogli pretvoriti u društvenu prostoriji i omogućiti učenicima da tu borave umjesto na hodnicima i stepeništima škole ili u kafićima. Moji kolege, profesori tjelesnog odgoja Krešimir Mudronja i Ivana Bego Knežević odmah su ideju prihvatili i okupili oko tog projekta brojne učenike što je njegova najveća vrijednost. To je bio praktični dio predmeta koji zovemo Građanski odgoj. Tu ćemo sada, nakon otvaranja osim uređaja s toplim napitcima. imati i televizor , laptop i ploču ako netko na tome želi vježbati“, kaže Josip Paić koji je prošle godine izabran za ravnatelja Gimnazije, nakon odlaska u mirovinu dugogodišnje ravnateljice Ivanice Belamarić.


Gimnazija ne oplemenjuje samo unutarnje nego i vanjski prostor, s jedne i druge strane ulaza u tu povijesnu zgradu i instituciju šibenskog obrazovanja, pa u suradnji sa šibenskim Zelenilom uređuju zelene površine.

FOTO: Danijel Ferić

Iz kategorije: Volim Šibenik