Datum objave: 04. Travanj 2017

Kulturocid u Šibeniku nije od jučer:Rušenje vile Matulja i rodne kuće Dinka Zavorovića

Diana Ferić
Diana Ferić

Povijest se u Šibeniku često ponavlja. Ovih dana se stručna javnost, na žalost uglavnom samo ona, usprotivila kulturocidu koji se dogodio na Brodarici kada je do temelja porušena obiteljska kuća Matulja na Brodarici, djelo arhitekta Ante Vulina. Ona je bila jedan od najljepših primjera stambene arhitekture u Hrvatskoj.

 

Bila je preventivno zaštićena kao kulturno dobro, što je sudski poništeno, s intencijom da postane trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Novi su je vlasnici, iskoristivši, sigurno po nečijim uputama, kratkotrajni pravni vakum u kojem zaštite nije bilo, bezobzirno uklonili s lica zemlje. Akademik Ante Vulin, naš sugrađanin i jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, za taj je projekt 1963. godine, s koautoricom Vlastom Vulin, dobio nagradu Zagrebačkog salona arhitekture. Ta kuća je bila njihov autorski prvijenac, prva zajednička realizacija i ima poseban značaj, jer kad se govori o stvaralačkom opusu arhitekta Ante Vulina, neminovno se kreće od ishodišne točke, od kuće Matulja.

 

Slično se krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća dogodilo s kućom Dinka Zavorovića u Šibeniku. „ Ovih dana gleda građanin Šibenika kako se nemilosrdno uništava časna starina kuća Dinka Zavorovića Šibenčanina. Tko želi znati po¬tanko, tko je Dinko, neka uzme u ruke knjigu Ivana Kukuljevića „Glasoviti Hrvati“. Već radi njega bila je naša građanska dužnost, da čuvamo njegovu kuću. No i bez toga zgradu su morali čuvati gradski oci. Ona je lijepa palača u slogu kasne renesanse. Takve su palače kod nas od osobitoga značenja s obzirom na rijetkost sačuvanih zgrada iz tog doba. Njihova ljepota nije u kićenom isticanju dekorativnih detalja i uresa, već u zgodnom i ritmičkom poredaju prozora i u dimenzijama podova. K tome valja istaknuti, da se palača Zavorovića nalazi blizu crkve sv. Duha, koja ima lijepo karakterističnoj renesansno pročelje, te s njom na malim trgom stvara u nama ugodan turistički štimung.
Za rušenje pročelja nije na vrijeme znao ni gradski povjerenik za starine ni gradsko uresno povjerenstvo. Koncesija je i bez toga bila izdana, pa je bio suvišan dolazak predstavnika Konzervatorskog Ureda u Splitu dr. Ljube Karamana i sva kasnija natezanja“, objavila je 1927. godine Narodna straža.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik