Datum objave: 20. Siječanj 2017

Šibenik 1914.:Zavladala je u Šibeniku manija da se žene izjednače s ljudima i pripuste višoj kulturi

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se 1914. godine usred pakla Prvog svjetskog rata, dok su sa svih strana stizale vijesti o teškim borbama kod Ypresa i Verduna, u Galiciji i Argonskoj šumi, izvješća o tisućama mrtvih i ranjenih te obavijesti o smrti prvih Šibenčana koji su pali na bojištu, bavio daleko važnijim i težim pitanjem uvođenja zajedničkog obrazovanja djevojaka i mladića u srednjim školama. Vijest da će i u Šibeniku biti uveden „amerikanski sistem zajedničkog srednjoškolskog vaspitanja muških i ženskih“ bila je toliko šokantna da je s naslovnica lokalnih novina potisnula čak i vijest o izricanju smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni atentatorima na cara Franju Ferdinanda. Spoznaja da će u istoj učionici zajedno sjediti pa čak i školske klupe dijeliti „djevojčice koje se fizički razvijaju i zriju“ i mladići „kod kojih one bude snažni nagon i strast“, spada u najzanimljivije epizode slabo poznate i nedovoljno istražene intimne povijesti Šibenika.

 

Zajednički odgoj muških i ženskih šteti moralnom uzgoju mladeži

Moderna kultura, pisali su konzervativni šibenski intelektualci, prenijela je u škole naše države amerikanski sistem koedukacije, zajedničkog odgoja muških i ženskih. Prama tom sistemu uče-nici sjede zajedno za istim klupama sa učenicama, primaju obuku pod identičnim programom i metodom i isti uzgojni pravac. Plod sistema koedukacije su mješovite pučke škole kojih ima veliki broj osobito po selima. Koliko su iste štetne moralnom uzgoju djece ne treba biti vrstan pedagog da se uvidi, a sada toj štetnosti otvaramo vrata i srednjih škola. Da naše djevojke zajedno sa srednjoškolcima sjede za školskim klupama i slušaju isto poučavanje, to može biti možda mo¬derni zahtjev dvadesetog vijeka, ali je li to korisno odgoju naše mladeži, to je pitanje.

Koedukacija djevojaka i mladića nasilni je plod feminizma

Provedba koedukacije po sred¬njim školama, tvrdili su ozbiljni analitičari 1914. godine, naravni je nasilni plod femi¬nizma, koji hoće da žena sađe sa svoje visine, na koju ju je uzdigla kr-šćanska ideja, te je pod primamljivim nazivom jednakosti baca u životnu borbu sa čovjekom. Ova jednakost nuždno stoga traži, da se i žena stavi na jednaku ratnu nogu sa jednakim oružjem ofensive i defensive, koje ima čovjek. Odatle proizlazi potreba više izobrazbe djevojaka, tako da one ne budu isključene od nikakva stupnja kulture. Odatle posljedica, da djevojke, u najpogibeljnije vrijeme njihovog fizičnog i moralnog razvoja, pohađaju sa muškarcima srednje škole i polažu maturu. Zavladala je dapače u Šibeniku neka manija, da se žene izjednače s ljudima i pripuste u jednakom razmjerju višoj kulturi.


Djevojke trebaju izobrazbu za zadaću žene, a ne za zadaće čovjeka

Moglo bi se Šibeniku zamjeriti da mu nazori nijesu savremeni i da je protivni izobrazbi žene. Nipošto. Nek se i djevojke izobraze, na to imaju pravo i dužnost, ali neka se izobraze za zadaću žene, a ne za zadaću čovjeka. Ovo je u istinu pravedno i u suglasju sa na¬ravi i zdravim razumom. Nek se dade i djevojci kultura, ali općenita, koja će označiti njezin duh i učiniti je sposobnom, da, u prvom redu, vrši obiteljske i socijalne dužnosti. Misli li se da je potrebito da i djevojke pohađaju srednje škole, neka se ute¬melje srednje škole isključivo za žen¬ske, nek se podignu liceji za djevojke, gdje bi se naukovni program i metoda adaptirala odgoju djevojaka.

 

Djevojke u srednjim školama ubitačno djeluju na moral mladića

Općenje muškaraca sa ženskim na našim srednjim školama, ubitačno djeluje na moral mladića. Čudno je pak, kako mnogi roditelji ovo ne promišljaju. Bila disciplina u školama najstroža, pazilo oko nastavnika najbudnije na svako nepristojno vladanje i izraz
učenika prama djevojkama, neće se moći nikako odalečiti neke neugodne i štetne posljedice ovog općenja. U nižim razredima neće se možda ništa spaziti ili dogoditi, ali u gornjim naprotiv razredima, kad se djevojčice fizički razvijaju, kada se kod mladića bude strasti i seksu¬alni nagon, onda će ovaj pogubni školski sistem koedukacije postati iz¬vor mnogih zala. Djevojke će same od sebe primijetiti, da ih mladići motre i gledaju drugim po¬gledom, i da kod njih pobuđuju osobite misli i želje. A koliko pak za mladiće njihova blizina u školi mora da bude ubi¬tačna?

Zajedničko učenje djevojaka i mladića kobno je za moral mladeži

Mješovita srednja škola, silogirajući analogno, pogibeljna je za mladež. Istina, do sada ne bilježe se izvanredni događaji u školama, ali tko može jamčiti, da pod pepelom ne tinja vatra, koja će jed¬nom usplamtiti na razočaranje i onih koji hvale i odobravaju ovaj školski sistem kao kulturnu stečevinu? Naivno bi bilo misliti da Šibenik želi da se zakonom dozvoljeno hospitiranje učenica u sred¬njim školama, ukine. Ne, Šibenik želi upozoriti javnost i kom-petentne faktore na činjenicu, da iz¬među drugih razloga, zajed¬ničko učenje djevojaka i mladića u srednjim školama ima kobnu posljedicu, jer prouzrokuje moralnu dekadencu naše mladeži. Kultura i napredak čovječanstva ne bi ništa pretrpili, kad bi se u ovom velevažnom pitanju poduzelo shodne mjere te zapriječilo provađanje tog kobnog si¬stema.
   

Iz kategorije: Volim Šibenik