Datum objave: 08. Siječanj 2017

FOTO Ako mislite da je ovo vrhunac zime pogledajte Šibenik na današnji dan 1938. godine

FOTO Ako mislite da je ovo vrhunac zime pogledajte Šibenik na današnji dan 1938. godine
Diana Ferić
Diana Ferić

Već nas danima plaše kako je su niske temperature posljednjih dana nezapamćene pa čak i po život opasne. Kao dokaz internetom i informativnim medijima kruže slike zamrznutih fontana i boćatih plićaka u uvala Ivinje i Morinje. Ali ova zima je tek mačji kašalj u odnosu na zimu 1938. godine. 

Na današnji dan, 8. siječnja 1938. godine, izvještavaju tadašnje novine, zima je bila tako jaka da se zamrznulo more u uvali sv. Petra i to u dužini od čak 500 metara! Led je bio tako debeo da su djeca na njemu igrala nogomet, a čobani su svoja stada iz Mandaline prema Zablaću gonili na pašu prečacem preko leda. Stariji žitelji Šibenika i Mandaline pričali su tada da takve zime i tako velikog zamrzavanja mora u uvali sv. Petra nije bilo od 1880. godine.

 

Od ledenog pokrivača u uvali sv. Petra vjetar je otkidao velike sante koje su plutale Šibenskom lukom, a jedna od njih ozbiljno je oštetila je talijanski parobrod „Monte Gargano“ koji se, ploveći iz Trsta u Albaniju morao od jakog vjetra skloniti u Šibenik. Fotografije o tomu pronašli smo u arhivi časopisa Šibenik News.

 

Jaka studen trajala je gotovo mjesec dana. Bilo je slučajeva ugibanja stoke, ali nije bilo panike i plašenja puka kataklizmom. Vijest o nezapamćenom zamrzavanju mora u uvali sv. Petra bila je objavljena tek kao zanimljivost na zabavnim stranicama

Od 1938. godine do danas bilo je u Šibeniku i Dalmaciji još nekoliko opakijih zima od sadašnje s daleko većim hladnoćama i pogubnijim posljedicama, a pamti se i jedna bizarna zima na početku ljeta kada snijeg pao prvih dana lipnja pa se šibenska mularija mogla čak i sanjkati u đardinu.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik