Datum objave: 09. Prosinac 2016

Prepoznajte se na starim fotografijama(2): Tko je na slikama iz 1977. ili 1978.

Diana Ferić
Diana Ferić

Arhiv fotografija portala Šibenik News -a časopisa „Volim Šibenik“ pun je lijepih starih fotografija koje nemaju priču, a snimljene su zato da bi ilustrirale neku priču, posvjedočile neki događaj ili nam dale neku, tada bitnu, informaciju. Danas su te fotografije spomenici vremena koja su prošla, a ne vrijede puno ako ne znamo kada su i zašto snimljene i tko je na njima.

Slike koje koje objavljujemo snimio je znani, štoviše legendarni, šibenski fotograf Ante Baranić. Riječ je o tehnički besprijekornim negativima lajka formata. Ne znamo jesu li od tih negativa ikada napravljene fotografije no čini se da nakon razvijanja film nikada nije korišten jer na njemu nema ni najmanjih tragova oštećenja. Baranićevi negativi, a ovi potječu iz 1977. ili 1978. godine primjer su uzornog laboratorijskog rada, ali i snimateljske vještina. One su spomenik zlatnog doba moderne analogne crno – bijele fotografije utemeljene na kemijskim procesima. Neki i danas smatraju da je takva fotografija vrhunac fotografskog i foto laboratorijskog umijeća te je smatraju nultom referencom umjetničke fotografije.

Da je Ante Baranić snimajući ove fotografije demonstrirao vrhunsku tehniku snimanja te da je negative obradio tako da mogu služiti kao ogledni primjer savršenog laboratorijskog rada, nema nikakve sumnje. No, da bi te lijepe slike imale istinsku vrijednost trebalo bi znati kada su i gdje snimljene i tko je na njima. Nadamo se da će netko od vas nekog prepoznati i napisati imena.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik