Datum objave: 24. Studeni 2016

Predstavljena "Šibenska grandeca",priznanje Šibenčankama koje pokreću lokalnu zajednicu

Predstavljena "Šibenska grandeca",priznanje Šibenčankama koje pokreću lokalnu zajednicu
Diana Ferić
Diana Ferić

"Šibenska grandeca" naziv je projekta koji je iniciran u Šibeniku kako bi se privukla pažnja javnosti na uzorne šibenske žene u različitim djelatnostima koje svojim nesebičnim djelovanjem pridonose dobrobiti lokalne zajednice. Danas su ga na konferenciji za novinare predstavili inicijatori među kojima su rođena Šibenčanka sa splitskom adresom Milena Mratinić, koja je prije pet godina pokrenula sličan projekt u Splitu koji nosi ime "Splitski cvit", članice šibenske udruge "Volim Šibenik" te svestrani šibenski kulturnjak , mr. sc arheologije Željko Krnčević Pigo koji je sudjeluje u nizu lokalnih projekata koji pridonose razvoju lokalne zajednice.

 

 

U sklopu tog projekta od danas do 20. prosinca prikupljaju se prijedlozi za nominaciju 10 žena godine u Šibeniku koje su se u novije vrijeme istaknule svojim aktivnostima, a javnost možda za njih ne zna ili njihov rad nije dovoljno prepoznat, a dolaze iz različitih sfera djelovanja - od kulture, sporta i civilnog sektora do domaćica i potpuno anonimnih žena koje svojim radom pomiču granice uobičajenog. Prijedlozi se mogu slati na e mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na telefon 099 7333 629 ili na adresu Udruge Volim Šibenik, Trg Andrije Hebranga 11 A, 22 000 Šibenik.

 

 

"Mi smo u Splitu, u udruzi Naš kvart prije pet godina pokrenuli takav projekt jer smo ocijenile da kod dodijele priznanja i nagrada u Gradu Splitu prednjače muškarci, a žene koje, neka se muškarci ne naljute, većinu poslova rade sa srcem i u sve sebe nesebično unose ostaju po strani pa smo odlučile to promijeniti. U proteklih pet godina u našem projektu nominirano je ukupno 85 žena,a do sada smo dodijelile četiri "Splitski cvita". Kroz tu akciju javnost je upoznala divne žene koje svojim radom oplemenjuju zajednicu, a da do tada toga nismo bili niti svjesni. Ovaj projekt prihvatio je i Grad Split koji nas je podržao od prvog dana. Budući da sam ja svoje djetinjstvo provela u Šibeniku i smatram se Šibenčankom željela sam da se tako nešto napravi i u Šibeniku i drago mi je što sam naišla na grupu istomišljenika i da smo krenuli u to. ", kazala je na konferenciji za novinare Milena Mratinić.

Duška Zaninović, po zanimanju odgojiteljica, koja se dokazala i kao umjetnica i uspješna kuharica istaknula je kako je ona bila u poziciji da su mediji prepoznali to što radi , ali da mnoge žene, koje ne žele isticati sebe, ostanu anonimne što nije dobro jer po tomu što rade mogu biti motiv i uzor drugim ženama. Predložila je i umrežavanje žena koje budu nominirane kako bi jedna drugoj, ali i drugim ženama prenosile svoje znanje i iskustvo.

 

 

Kriteriji za odabir žena koje će biti nominirane, a na kraju će jedna od njih dobiti na Međunarodni dan žena priznanje "Šibenska grandeca" nisu egzaktni niti mjerljivi, a svode se na to da se predlagati mogu žene koje su uzorne i u svom poslu i obiteljskom životu, ali to što izvan toga rade pridonosi boljitku zajednice u kojoj žive, odnosni drugi ljudi od toga imaju koristi, žene koje to što rade ne rade zbog svoje promocije ili materijalne koristi već iz altruizma. Nakon što istekne rok za prijavu posebno povjerenstvo u kojem će uz ostalo biti predstavnici šibenski medija koji su promotori ove akcije, Grada Šibenika i inicijatora izabrat će najprije 10 žena koje će biti nominirane, a na kraju i onu koja će ponijeti prvu "Šibensku grandecu"

 

 

Željko Krnčević je pozvao sve Šibenčanke i Šibenčane da se okrenuo malo bolje oko sebe i prisjete se žena koje ih okružuju, a zaslužuju ponijeti tu titulu, kako bi se što više njih izvuklo iz anonimnosti. "Šibenske žene kroz povijest su bile posebne i imale su uvijek značajnu ulogu u obrani nacionalnog i lokalnog identiteta. Tako je u srednjem vijeku šibenski knez pisao mletačkom duždu kako ima velikih problema sa ženama u Šibeniku koje su glavne zaštitnice hrvatskog jezika u svojim obiteljima i kako su im velika prepreka u provođenju njihove vlasti", zaključio je Krnčević.

 

 

Sve o projektu "Šibenska grandeca" pratite od sutra na posebnoj Facebook stranici "Šibenska grandeca",a nominirane žene od početka iduće godine od kraja ove godine do izbora 8. ožujka predstavit će medijski pokrovitelji ove akcije Radio Ritam Šibenski list, časopis Volim Šibenik i portal Šibenik News.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik