Datum objave: 13. Kolovoz 2016

FOTO: Šibenik - vrludasto kolo ljubavi kojim šeću djevojke pune omame i čara

FOTO: Šibenik - vrludasto kolo ljubavi kojim šeću djevojke pune omame i čara
Šibenik News
Šibenik News

Putnici koji su prije 80 i 90 godina dolazili u Šibenik stavili su malo zapisa o šibenskoj povijesnoj baštini i Šibeniku kao nekom osobito posebnom gradu. Zanimljive su im bile šibenske političke teme, gospodarska pitanja kao i nastojanja Šibenčana da ožive i razviju turizam.

 

Tek je poneki primjećivao katedralu i druge šibenske znamenitosti, ali je gotovo svaki barem u jednoj rečenici spomenuo ljepotu Šibenčanki te uz to, neizostavno, žestoku ćud Šibenčana čija je ljubomora bila doslovno smrtonosna.

 

Šibenčanke pune omame i čara

 

Šibenik jedan putopisac ili možda novinar opisuje kao „vrludasto kolo ljubavi kojim šeću
djevojke pune omame i čara“, naglašava da „ulice Šibenika odjekuju od zvonkog djevojačkog cijuka“ te opisuje Šibenčanke kao „kraljice srca“.

 

Njegov je zapis kratak, ali pun divljenja i lijepih riječi za Šibenik kao grad ljubavi i lijepih žena. Posebno je zanimljiv snažni, sočni opis šibenskih ljubavnih običaja: „utiskivanje vrućeg poljupca u djevojačka usta u Šibeniku je užareni pečat buduće ljubavi i života“!

 

Šibenčani u duši gore ognjem paklene ljubomore

 

Uz izraze divljenja prema „stasitim, vitkim, zanosnim Šibenčankama koje hodaju uspravne i uzdignutih grudi, na se čijim ozbiljnim licima sjaje pune rumene usne“ neizostavno je spominjanje Šibenčana i njihove ćudi.

 

Prema autentičnom zapisu iz toga doba „muška srca Šibenčana titraju ljubavlju prema Šibenčanka, ali su i žali Bože žestoki od jare ljubomore“.

 

Prema uzvišenoj ljepoti Šibenčanki, ostalo je zapisano, Šibenčani se odnose sa samo njima svojstvenom ciničnom apatijom i omalovažavanjem, ali ako netko u tu ljepotu dirne brane je srčano ne prezajući ni od najgoreg. S druge strane „kada su Šibenčani blizu lijepim djevojkama onda se čine da ih ne vide, da ih ne zanimaju, a u duši gore ognjem paklene ljubavi i ljubomore, jer ljubav je u Šibenčana žestoka

 

Ženska ljepota kao inauguracija političke snošljivosti i društvenog saobraćaja

 

Naravno, ljepotu i eleganciju trebalo je negdje pokazati, a najbolja i najprikladnija mjesta bila su plesovi i zabave koje su u razdoblju između dva svjetska rata organizirala šibenska društva, građanske udruge, sportski klubovi, vatrogasci, sindikati, akademski obrazovani građani, strukovne udruge, đaci, profesori, političke stranke...

 

Plesalo se i zabavljalo gotovo svakodnevno, a bilo je pravilo da na plesove i zabave koje organiziraju simpatizeri jedne političke opcije ne dolaze Šibenčani simpatizeri druge političke opcije. Iznimka su bili samo plesovi za koje se unaprijed znalo da će na njih doći osobito lijepe i elegantne Šibenčanke.

 

Kroničari šibenskog društvenog i političkog života bili su jednodušni u ocjeni da je pojava lijepih Šibenčanki na nekom društvenom događaju „inauguracija političke snošljivosti i društvenog saobraćaja“ .

 

 

Tekst je izvorno objavljen u časopisu 'Volim Šibenik' u rubrici 'Baština ljepote'
 

Iz kategorije: Volim Šibenik