Datum objave: 25. Travanj 2016

Nostalgična igra prepoznavanja: Pa to sam ja! - prepoznaj se, ispričaj priču i osvoji nagradu

Šibenik News
Šibenik News

Početkom 2016. godine pojavio se novi 'proizvod' na globalnim društvenim mrežama i internetskim servisima, prepoznavanje lica na fotografijama. Neki su tu novost prihvatili s oduševljenjem, a kod drugih je strah i jezu izazvala čak i sama pomisao da ih je neka multinacionalna kompanija u stanju automatski identificirati samo na osnovu crta njihovih lica. Došlo je do toga zbog svađe među najmoćnijim društvenim mrežama, štoviše pale su i prijete tužbama, a polemike još uvijek traju.

 

 

Mi se u obračune divova koji vladaju svijetom (ali i našim životima) ne možemo uplitati, ali možemo, dok se oni svađaju, ponuditi svoju blagu, benignu, vedru i zanimljivu igru prepoznavanja, ne svakoga, nego samih sebe. Klikovi, tagovi, lajkovi, prodaja osobnih podataka oglašivačima i analitičarima tržišta, nisu naš cilj.

 

Smisao ove male nostalgične igre prepoznavanja nije, dakle, klik nego – usklik: -Gle! Pa to sam ja! Ajme kako sam bi(l)a lip(a) i mlad(a). Ma vidi ove lipe cure i dečke! Ma vidi... A di je to bilo? A kad je to bilo?

 

JAVI SE!

 

Pravila ove igre su jednostavna. Mi ćemo objaviti neke stare lijepe fotografije i neke njihove uvećane dijelove da bi bili bolje vidljivi, a čitateljice i čitatelji časopisa 'Volim Šibenik' će ih, uz dobru šibensku kavu, pažljivo pogledati i pokušati prepoznati tko je na slici, a ako je moguće pronaći na njoj i sebe.

 

Kada prepoznaju tko je na slici, kada na njoj nađu sebe, sjete se gdje i kada ta fotografija snimljena, što su tada radili, zašto su se u tom trenutku našli na tom mjestu, koje su pjesme voljeli, u koga su bili zaljubljeni, što je kasnije bilo s njima i s drugim licima s fotografije tada će (tek tada!) iskoristiti moć modernih tehnologija i javi se Redakciji časopisa „Volim Šibenik“ na mobitel 099 7333 628 / 099 7333 629 ili pošalji E-mail na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i ispričaj nam svoju priču o slici koju smo objavili.

 

 

Onaj tko bude najbrži dobit će za uspomenu uvećanu fotografiju, a na isti ćemo način nagraditi i najljepšu priču o fotografiji.

 

TKO JE NA SLICI?

 

Prva fotografija koju objavljujemo snimljena je prije oko 40 godina na poznatom trgu u povijesnoj jezgri Šibenika. Snimljena je na koncertu šansonjera i trubadura Ibrice Jusića koji je najvjerojatnije održan u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala.

 

Da vam olakšamo snalaženje u vlastitoj prošlosti i prepoznavanju sebe, otkrit ćemo Vam da se na fotografiji nalazi se i jedan poznati Šibenčanin. Koji? Pogledaj, potraži, razmisli, sjeti se...

 

 

Kvaka je u tome što taj poznati Šibenčanin ne bi trebao biti na ovoj fotografiji, ne zato što tu ne spada, nego zato što je on poznat kao vrsni autor upravo ovakvih fotografija.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik