Datum objave: 09. Travanj 2016

Obilježavanje 110. obljetnice rođenja Grge Antunca, autora vratnica šibenske katedrale

Obilježavanje 110. obljetnice rođenja Grge Antunca, autora vratnica šibenske katedrale
Šibenik News
Šibenik News

Upravo 9. travnja davne 1431. godine položen je kamen temeljac spomenika sakralnog graniteljstva - velebna katedrala sv. Jakova u Šibeniku. Gradnja katedrale ujedinila je brojne Šibenčane. Gotovo svaki kamen 'utkan' u njeno tijelo poseban je na svoj način i priča neku svoju priču.

Katedrala se gradila stotinu godina, a svakako najpoznatiji meštar koji je radio na njoj je majstor kipar Juraj Dalmatinac koji i danas čuva svoje remek djelo. 

 

Zanimljivo, šibenski kipar Grga Antunac od 1968–69. izradio nove vratnice na zapadnom i glavnom portalu šibenske katedrale, s prizorima iz Staroga i Novoga zavjeta, u kojima usklađuje tradiciju i suvremena kiparska shvaćanja.

 

Zanimljivo je to iz razloga što u godini obilježavanja 585 godina od polaganja kamena temeljca za katedralu sv. Jakova, Šibenik obilježava i 110. godišnjicu rođenja tog velikog šibenskog kipara.

 

Tom prigodom, Muzej grada Šibenika organizira izložbu 'Grga Antunac - umjetnik i kipar'. Izložba sadržava umjetnikove radove iz fundusa Galerijske zbirke Muzeja te će biti postavljena u Izložbenom prostoru Muzeja - ulaz s obale. 

 

Izložba u čast velikog umjetnika bit će otvorena 14. travnja s početkom u 20 sati, a moći će se pogledati do 31. svibnja. 

Iz kategorije: Volim Šibenik