Datum objave: 30. Ožujak 2016

Likeri, rakije i eterična ulja OPG-a Šmit osvajaju međunarodna priznanja

Likeri, rakije i eterična ulja OPG-a Šmit osvajaju međunarodna priznanja
Šibenik News
Šibenik News

 

Obiteljsko gospodarstvo Šmit iz Šepurine koja se bavi proizvodnjom tradicijskih likera, rakija i eteričnih ulja dobilo je još jedno vrijedno priznanje - zlatnu medalju na nedavno održanoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj poljoprivrednicima Mediterana, a dobili su i maksimalni broj bodova za bespovratne potpore koje i ove godine tradicijskim i umjetničkim obrtima dodjeljuje Grad Vodice.

 

"Priča o obrtu Šmit pravi je model razvoja tradicijski djelatnosti kojem težimo u Gradu Vodicama i zbog čega smo od 2014. godine i uveli te bespovratne potpore. Oni su tu potporu dobili i lani i uložili je u destilator za eterična ulja. Zahvaljujući tome su na tržište izbacili nove proizvode i odmah za njih dobili i nagradu", kaže Branka Juričev Martinčev, Gradonačelnica Vodica.

 

Šmitovi, uz ostalo proizvode, likeri od masline, rogača, artičoka, smrike ili kadulje ze nekoliko originalnih rakija.

 

U svijetu poljoprivrede Mario Šmit završio je nakon 25 godina provedenih u šibenskom TLM-u gdje je dobar dio radnog vijeka proveo kao direktor financija. Međutim, Šmit je 2010. pretrpio teški infarkt i to je bila svojevrsna prekretnica u njegovom životu.  „Nakon što su mi ugrađene tri premosnice ušao sam u 'Dioklecijanovu fazu sadnje kupusa'“, u šali priča Mario. Polako je počeo proučavati recepture i educirao da bi polako ušao i na kraju se sasvim posvetio svijetu ljekovitog bilja. Za sve je, kako kaže, kriva njegova pokojna baka Anđela. „Ona mi je usadila ljubav prema biljkama. Sjećam se kako je baka kuhala čaj od kadulje i onda mi ga stavila u kozje mlijeko. Znala je i skuhati brudet od kamenja. Ne bilo kakvog, već kamenja s algama. Uvijek mi je govorila: 'Sinko malo je trava koje čovjek ne može jesti'.“, prisjetio se Mario Šmit u jednom od razgovora za naš portal. 

 

Za bespovratne potpore ove se godine u vodicama javilo čak 18 tradicijskih i umjetničkih obrta, znatno više nego lani kada ih je bilo svega petero. To je znak da jer gradska vlast u Vodicama pogodila uvodeći te bespovratne potpore. Zbog takvog zanimanja rebalansom će povećati planirani iznos od 100 000 kuna koliko su u proračunu osigurali za tu namjenu. 

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik
Označeno u: