Datum objave: 29. Siječanj 2016

ŠIBENIK - hrvatska metropola ženske ljepote

Šibenik News
Šibenik News

Kada bi žensku ljepotu bilo moguće zaštititi onako kao se štiti prirodna i kulturna baština Šibenik bi bio prvi hrvatski pa čak i europski kandidat za dobivanje povlaštenog statusa metropole najljepših žena zadnjeg desetljeća 20. i prvog desetljeća 21. stoljeća. Mudrujući kako smo bogati zato što imamo dva nacionalna parka, zaboravili smo vidjeti da su naše majke, supruge, kćeri djevojke gotovo bez konkurencije najljepše žene u Hrvatskoj.

 

 

Nije tu riječ samo o površinskoj ljepoti njihovih lica i stasa nego i o onome što njihovoj tjelesnoj ljepoti daje plemeniti smisao – skromnost, mudrost, radišnost i praktičnosti pri uzimanju onog najboljeg što se može dobiti od kratkotrajne slave. Teško je objasniti kako je moguće da hvaleći ljepotu Kornata i slapova Krke nismo vidjeli šibenske Nijagarine slapove ljepote koji se već 20 godina elegantno slijevaju niz Kalelargu i teku prema Zagrebu, Milanu, Parizu, Londonu... Globalni i nacionalni poslovno-poduzetnički svijet mode i ljepote to je odavno uočio. Šibenik je za industriju mode, modni tisak i marketinške korporacije neiscrpni rudnik svježih, novih lijepih lica i elegancije koja krase naslovne stranice prestižnih tiskovina koje diktiraju modne trendove, ambalažu luksuznih kozmetičkih proizvoda, kataloge stilske i modne odjeće, promidžbene plakate ekskluzivnih parfema i skupocjenog nakita.

 

 

Prema egzaktnim podacima u proteklih je 20 godina više od stotinu Šibenčanki proglašeno najljepšima u Hrvatskoj, Europi ili svijetu, a mnoge od ostvarile su respektabilne karijere manekenki i modela. Šibenik je od 1990. do 2101. godine imao pet djevojaka godišnje među najljepšim Hrvaticama u svim kategorijama izbora ljepote te jednu djevojku godišnje među najljepšima u Europi. Suočavanje s ljepotom Šibenčanki viđenom kroz objektive najboljih hrvatskih i inozemnih majstora fotografije šokantno je. Ljepota je u zadnja dva desetljeća definitivno najbolji i najvažniji šibenski proizvod ali to u Šibeniku rijetsko tko zna osim... djelatnog tima Scenske udruge Leona koji je i glavni krivac za afirmaciju Šibenčanki i pretvaranje Šibenika u nacionalnu metropolu ljepote.

 

PRVA ŠIBENSKA MISICA  - EMA MAROTTI 

 

 

Prvi izbor najljepše šibenske djevojke održan je u kolovozu 1929. na Jadraji, revija Svijet o tome izvijestila 14. rujna 1929. godine. Tada se nije birala miss Šibenika već najljepša djevojka kupališta Jadrija, a pobijedila je Ema Marotti. Njene pratilje biče su Marketa Škarica i Marija Trifunović. Iduće 1930. godine najljepšom djevojom na natjecanju za Miss Jadrije proglašena je Marica Alfier, a 1931. godine Vilma Benković. Na tom prvom izboru najljepše djevojke sudjelovale su djevojke iz uglednih šibenskih obitelji. ma potječe iz poznate šibenske obitelji Marotti, a kasnije je živjela u Zagrebu. Vilma Benković koja je 1931. godine izabrana za miss Jadrije bila je kćerka poznatog šibenskog liječnika i ravnatelja šibenske bolnice, podrijetlom Makaranina.Vilma je rođena Šibenčanka. Bila je učiteljica i veći dio života provela je u Splitu gdje se udala. Oni koji su je poznavali kažu da ne samo što je bila lijepa nego je bila i nadarena i spretna jer je znala napraviti rukama sve što očima vidi.
Zašto su se na Jadriji bila organizirana natjecanja u ženskoj ljepoti? Prvih desetljeća 20. stoljeća Jadrija je bila mondeno kupalište šibenske gospode, poznatih šibenskim obitelji trgovaca i imućnih obrtnika, liječnika i ljekarnika koje su na Jadriji imali svoje kabine. To je kupalište tada bilo podijeljeno na muški i ženski dio, a muškarci su s divljenjem i oduševljenjem pratili događanja na ženskoj strani kojom su u tada modernim kupaćim kostimima šetale mlade šibenske ljepotice. Nekom je 1929. godine palo na pamet da se, prvenstveno zabave radi, organizira natjecanje za miss i tako je Jadriji pripala povijesna uloga prve šibenske pozornice ljepote.

 

 

Zanimljivo je da su ljepotu Šibenčanki još krajem 19. stoljeća zapazili novinari i fotografi iz europskih zemalja ali i SAD. Tako primjerice američki Harpers Weekly 1885. godine u reportaži o Šibeniku biranim riječima hvali ljepotu i eleganciju Šibenčanki te osobito njihovu ukusnu i zanimljivu odjeću koja naglašava ženstvenost.

 

Šibensko ministarstvo ljepote 

Scenska udruga Leona kojom predsjedava njen začetnik Željko Koloper - Keke formalno – 


-pravno utemeljena je 1990. godine. Šest godina kasnije nakon što je izdržala sve kušnje tranzicije i rata, preobrazila se u pravo ministarstvo ljepote Šibenika i Šibensko–kninske županije“, a nije pretjerano reći i ministarstvo ljepote Hrvatske. 
Nastala je između sumraka socijalizma i svitanja demokracije kao nusprodukt nastojanja entuzijasta da u zadnjim desetljećima 20. stoljeća obogate kulturno–zabavni život u Šibeniku, Skradinu, Vodicama, Primoštenu, Tisnom, Murteru i to iz organizacije ljetnih priredaba. Glazbe i folklora bilo je na pretek, a svima je nedostajalo ono što ljetu daje potrebni začin i magiju – modne revije, revije ljepote i izbore najljepših djevojaka.

Veza s Kazalištem išla je preko Međunarodnog dječjeg festivala čiji su organizatori Mate Gulin, Pavle Roca i Željko Koloper - Keke distribuirali programe i predstave izvan Šibenika. Postojali su tada i dosta agilni Centar za kulturnu i društvenu aktivnost mladih i Udruženje glazbenika Šibenik koncert ali i jedan jaki estradni poduzetnik i glazbenik – Željko Petreš. On je imao tvrtku Leon trade koja se bavila glazbom te, već tada, snimanjem, produkcijom glazbenih spotova i organizacijom kulturno – zabavnih manifestacija. Osim toga bilo je u tadašnjem SOUR Šibenka, posebno u njihovoj RO Vinoplod – vinarija Šibenik marketinški obrazovanih ljudi poput Petra Gardijan, Branka Lovrića Caparina, Milivoja Jelića, Ante Vojkovića i fotografa Ive Žarkova koji su željeli raditi modernu i kvalitetnu reklamu pa su im trebali suradnici i djevojke za kalendare i promidžbu. 


-Oni su puno na to polagali. – ističe Željko Koloper, - Negdje1984. godine zamolili su me da im pomognem pronalaziti lijepe djevojke za promotivne akcije. Prihvatio sam se tog posla kao i svakog drugog ali sam shvatio da ne moram ići daleko jer su Šibenik, Vodice, Murter i ovo područje puni lijepih djevojaka. Prve djevojke koje sam angažirao bile su Dragana Meić, Katarina Ukić i Vojana Vudrag . One su bile središte izvrsne promidžbene kampanje tijekom koje je definiran vizualni identitet Vinoplod – vinarije. To je napravljeno tako dobro da Vinoplod još i danas koristi te motive i fotografije!

 

Je li to bio začetak ideja o vlastitoj agenciji?

 

U to vrijeme počeo sam surađivati s filmskim redateljem Veljkom Bulajićem koji je u zaleđu Primoštena snimao film Obećana zemlja. Moja zadaća bili pronaći statiste i glumci za manje uloge. Poslije toga 1989. Antu Pulića i mene angažirao je redatelj Antun Vrdoljak za tv seriju i film Anđeo, prah i pepeo. Na tim sam projektima angažirao nekoliko stotina Šibenčana i Šibenčanki. Taj filmski đir nastavio s Vinkom Brešanom i njegovim filmom Kako je počeo rat na mom otoku i Dejanom Šorkom kada je snimao Dva igrača s klupe. Tako je nastala baza podataka u kojoj se našlo nekoliko tisuća mojih sugrađana, a uz to imao sam i u kazališnoj i festivalskoj kartoteci podatke o nekoliko stotina suradnika MDF-a. Tada sam sa Željkom Petrešem shvatio da bismo mogli uspješno okupiljati i poslovno angažirati i ovdašnje cure. Ali shvatio sam i još nešto – da s njima treba raditi, da ih treba educirati, da te bisere treba još malo filigranski izbrusiti. Za ono što mi se motalo po glavi prirodna ljepota nije bila dovoljna sama po sebi. Kako sam kao dijete desetak godina trenirao nogomet znao sam da moram primijeniti sportske metode – okupiti najprije najmlađe pa ih trenirati, školovati i omogućiti im da napreduju do vrhunskih rezultata. Na prvi poziv javilo nam se gotovo 200 djevojčica. S njima je u početku radila koreografkinja Natalija Marušić iz Splita.

 

Što se smatra službenim početkom Leone?

 

Surađujući s Petrešom i Leon tradeom, radio sam na mnogim priredbama, koncertima, javnim manifestacijama, a 1990. godine, da bi mogao raditi legalno, pri Leona tradeu osnivamo Klub mode Šibenik koji pod tim imenom djelovao do 1995. godine kada je promijenio ime i postao Scenska udruga Leona. Prva modna revija, od koje se računaju Leonine godine života, održana je u prosincu 1990. godine u kazalištu. Voditeljica programa bila je Mirna Berend, glavna zvijezda Josipa Lisac, a generalni sponzor trgovački lanac Plodine. Odjeću za odrasle nosile su manekenke iz udruženja manekena Klub mode Split, a mlađe manekenke i djevojčice bile su iz Šibenika. Revija je bila do tada neviđeni spektakl. Kazalište je odjekivalo od emotivnih ispada publike koja ga je napunila do krova.

 

Leona nije mirovala ni tijekom Dkmovinskog rata?!

 

-Prvo pravo vatreno krštenje imali smo 1994. godine, dakle još tijekom Domovinskog rata, kada su se naše djevojke Marijana Kužina i Ivana Baranović plasirale u finale izbora za Kraljicu Hrvatske. Nakon ushita nastalo je zatišje ali smo i dalje radili. Trenutni uspjeh nije nam udario u glavu. Tada se 1996. godine, doslovno niotkuda, pojavila Kristie Jandric. Ona je uskovitlala događaje. Pojavila se u pravom trenutku. Završio je rat, nacionalne emocije bile su užarene, a ona je bilja ljepotica iz dijaspore, Hrvatica iz Australije! S njom smo za naš rad zainteresirali najjače hrvatske medije. Postali smo traženi i cijenjeni. To nas je ohrabrilo pa smo 1998. godine na bazenu u Crnici organizirali do tada najspektakularniji i najglamurozniji izbora za Miss Hrvatske. Svi su nam u Šibeniku pomagali. Pusti inženjeri su radili skale sa skakaonice, pontone i ostalo što je trebalo. Taj događaj bio je najposjećenija scenska priredba ikada organizirana u Šibeniku. Imali smo numerirane sjedalicama pa je točno 2550 posjetitelja imalo osigurana mjesta. Od tog spektakla na bazenu u Crnici počinje afirmacija Šibenika kao modne destinacije, ljepote i organiziranog modnog rada.

 

Leona je tako snažno promicala ljepotu Šibenčanki da one hrvatskim modnim pistama. izborima ljepote pa i modnim medijima suvereno vladaju već 15 godina. Nije li to čudo?

 

- Po broju stanovnika Šibenik je jako malen grad, no kada se prebroji koliko smo imali cura samo u finalima izbora ljepote, mislim da smo na prvom mjestu ne samo u Hrvatskoj nego u svijetu. Po realnim kriterijima show biznisa mi smo autsajderi, nama je teško opstati, mi nemamo novaca, nemamo medije ali smo, uz našu šibensku snalažljivost, po ljepoti naših djevojaka i žena nepobjedivi. Mislim da smo bez konkurencije zato što smo prirodnu ljepotu oplemenili radom na lijepom ponašanju, eleganciji, hodu, ophođenju i njihovoj općoj kulturi. Šibenik je puno toga poremetio na modnoj sceni organizacijski, produkcijski i u radu s curama. Zadali smo grdne glavobolje organizatorima natjecanja ljepote koji su nastojali da ne pobjeđuju uvijek cure iz istog grada ili regije, a onda bi došle naše cure i iz godine u godinu osvajale sve što se osvojiti može. Poslije sudjelovanja Ivane Baranović na svjetskom izboru za najljepšu gospođu svijeta organizirali smo još samo izbor ljepote u Vodicama 2006. godine kada je najljepšom proglašena Ivana Ergić koja je kasnije postala i Miss Hrvatske.Tada smo procijenili da je najbolje kada smo na vrhuncu izići iz organizacije ovakvih izbora ljepote jer je došlo do smanjenog interesa kako kod medija tako i kod sponzora, a nismo željeli smo rušiti stečeni ugled produkcijski najuspješnijih organizatora. Posljednje tri godine naglasak je na modelingu u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Je li točno da je Leona je na modnu scenu i tržište ljepote uvela još jednu novost, a to je apsolutna briga o djevojkama, njihovoj sigurnosti, zaštiti njihovog dostojanstva?

 

Naših manekenki i missica nema u celebrity điru, nema ih u žutom tisku i trač rubrikama, ne sudjeluju u skandalima, ali kad je riječ o pravim revijama, onda su nedodirljive. To je plod našeg rada, naših stavova i našeg odnosa prema njima. Prije svega mislim na sve ono što u njih i njihove karijere, pa i živote nakon prolazne slave, slaže i ugrađuje svojim ustrajnim radom Ljiljana Stamenković. Sve cure koje dođu k nama prolaze našu školu i uče temeljne ljudske i kulturne vrijednosti. Kada izađu na podij, kada se prošetaju pistom ili stanu pred objektiv, ta škola se vidi i svi odmah znaju da su te cure iz Šibenika. Ono što su naučile u našoj školi ponijele su kao vrijednu dotu i u svoje obiteljske živote.

 


Postoji još nešto o čemu se malo govori, o povjerenju koje u vas imaju roditelji.

 

Sve bi ovo bilo uzalud da nije dobre suradnje s roditeljima djevojaka. Da ti roditelji nemaju u nas povjerenja sve naše zamisli i poslovi bi bili neizvodivi. U 90 posto slučajeva cure su s nama od osnovne škole. Sve moramo o njima znati. Ništa ne prepuštamo slučaju i brinemo o svemu. Kada netko želi angažirati našu curu, mora najprije reći sve o sebi, pokazati i dokazati svoje reference, a onda do u tančine objasniti kamo naša djevojka ide, kada i kako putuje, kada se vraća, gdje spava, što jede, kakav raspored obveza ima. Ako to ne predoči, nema ništa od suradnje. Puno smo truda, rada, ugleda i novca potrošili da se cure osjećaju ugodno i sigurno. Mi smo kao obitelj.

 

Što je to što Šibenčanke čini ljepšima od djevojaka iz drugih dijelova Hrvatske?

 

Naše cure imaju, recimo, mekše crte lica od Splićanki ,ali im nedostaje malo pozitivne bezobraznosti, drskosti i samopouzdanja koje Splićanke imaju. Naše su cure previše skromne i samozatajne. Možda im baš to daje taj osobiti šarm i privlačnost jer djeluju prirodnije. Osim toga one na pozornicu izlaze spremne, znaju hodati, uspravne su, naučile su gledati, podignuti glavu, držati ruke, okrenuti se, znaju pozdraviti, a kada progovore, odmah se vidi da nisu praznoglave lutke. Na bilo kojem natjecanju ljepote, kada se pojavi naša cura, publika šaptom zabruji: Ova je sigurno iz Šibenika.

 

Može li se reći da je ljepota već 15 godina jedan od najboljih šibenskih proizvoda?

 

-Dominirali smo cjelokupnom hrvatskom scenom manekenstva i ljepote. U tome je sudjelovalo više od stotinu naših djevojaka. Postigli smo vrhunske rezultate na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj sceni. Hrvatski modni tisak nezamisliv je bez Šibenčanki. Obilježili smo više od jednog i pol desetljeća stasanja i afirmacije Hrvatske na polju ljepote, uljudbe, šarma i elegancije pa, ako hoćete, i zdravlja kojem je upravo ljepota jedina prava potvrda. Moram istkanuti i važnu ulogu Tihane Harapin Zalepugin u afirmaciji i definiranju ljepote Šibenčanki. Tihana je naš jamac trajanja i kvalitete. Ona u Šibenik već gotovo 20 godina dolazi dva puta godišnje snimiti situaciju i susresti se s nama i curama. Velike zasluge još imaju i Ljiljana Stamenković i njene asistentice Maja Trlaja, Anita Stanić, Ana Mučić, Zorica Vujović, Vinka Gracin i, na počecima, Natalija Marušić, Marijana Kužina i Ivana Baranović. ..

 

Ljiljana Stamenković: koreograf i casting manager modne agencije Leona:

Ponosna sam na naše šibenske cure

 

Ljiljana Stamenković u Leoni s djecom i djevojkama radi od 1994. godine. Taj rad plod je njezine manekenske karijere i učiteljske profesije. Ljilja pripada, da tako kažemo, prvom ešalonu šibenskih manekenki koji je sedamdesetih i osamdesetih godina nastao oko tada vrlo uspješne, a danas na žalost propale tvornice modne konfekcije Revija. To je poduzeće bilo i glavni sponzor istoimenog ženskog košarkaškog kluba pa su njegovi marketinški stručnjaci uspješno koristili sport za promidžbu modne odjeće i brenda Revija. Na poluvremenu košarkaških utakmica bile su organizirane modne revije, a jedna od manekenki bila je Ljilja Stamenković.

 

 

U to je vrijeme u Šibeniku došao do izražaja kreativni dar Roberta Jakovljevića koji se tada iz Milana vrati u Šibenik. Osnovao je modnu agenciju Roxy. Uspio je okupiti respektabilan tim šibenskih kreatora, frizera, vlasnika butika i krojačkih meštara. Organizirao je svoje modne revije na kojima je angažirao manekenke, uz ostalo i one okupljene oko Revije među kojima je bila i Ljilja. Nakon toga se pridružila Leoni i počela raditi s djecom


K nama dolaze djevojčice i dječaci već s pet godina. Radimo s njima sve do 25. godine. Tako nastaje pozitivna selekcija. Imamo radionice, tečajeve lijepog hodanja i ponašanja, vježbe oblikovanja tijela, kozmetike, šminkanja, lijepog i ukusnog odijevanja, ponašanja za stolom. Nije to dakle samo suhoparni modni tečaj već kompletna priprema za život, objašnjava Ljilja. Naglašava kako je ponosna na to što je jako malo cura iz Leone krenulo lošim stazama i krivim životnim putovima. Na to sam posebno ponosna.Uvijek ističem Oliveru Slavicu koja je puno radila u modi, živjela je u mnogim zemljama i uza sve to završila fakultet, dobra je majka i živi uzornim životom.

Slično je s Nikolinom Rak koja je također puno radila, a sve bez bilo kakvih skandala. Nastojim tim djevojkama ukazati na zamke biznisa mode i ljepote, pomoći da im slava ne udari u glavu, da sačuvaju svoje vrijednosti i ono što je bitno u životu. Jako se oko toga trudimo, ali mi tu nismo presudni. Sve one donijele su te vrijednosti iz svojih obitelji, od svojih roditelja, a mi smo ih samo dogradili, 

 

Kristie Jandric, ljepotica iz dijaspore, nesuđena Miss Hrvatske 1996. godine

 Iz Australije u Hrvatsku krenula sam zbog novinskog članka o Leoni

 

Kristie Jandric, trideset dvogodišnja glumica i model iz Australije, po majci hrvatskog podrijetla, bila je među prvim ljepoticama koje je agencija Leona plasirala na izbor za Miss Hrvatske. Dogodilo se to prije 14 godina, godinu dana nakon završetka Domovinskog rata. Kristie je s majkom tek ove godine ponovno došla u Hrvatsku, u Tisno odakle njena obitelj vuče korijene.

 


-Vezana sam za Hrvatsku i Tisno gdje imamo puno rodbine i prijatelja. Prije dolaska u Šibeni, u Leonu, radila sam u australijskoj modnoj agenciji Cosmopolitan. Dogodilo se da je jedna naša rođaka koja je u Australiji čitala hrvatske novine 1996. godine mojoj majci pokazala članak u Večernjem listu, koji govori o modnoj agenciji Leona iz Šibenika. Pročitale smo ga s velikim zanimanjem i ocijenile da ta agencija ima dobru reputaciju i da bi mi ona mogla pomoći napraviti karijeru modela u Hrvatskoj i Europi. Mama im se javila telefonom i za nekoliko dana smo doputovale u Šibenik.- prisjeća se Kristie koju je Željko Koloper - Keke preko svojih dobrih kontakata, jer nije sudjelovala na prednatjecanjima, ubacio u natjecanje za Miss Hrvatske na kojem je skoro pobijedila. -Bilo je to moje prvo iskustvo s takvim natjecanjima. Bilo mi je sve to malo čudno ali sama uživala jer su Keke i svi ostali bili vrlo ljubazni i profesionalni. Osim toga putovala sam po Hrvatskoj, upoznala nove ljude, a veliku potporu sam imala i u svojim prijateljima iz Tisna - kaže Kristie.


Nakon šest mjeseci rada s Leonom vratila se u Australiju gdje je imala obveze prema svojoj modnoj agenciji. Nastavila se baviti poslom modela, a okušala se i u glumačkim vodama. Snimila je tri sezone australske TV serije Satisfaction koja je dobro prošla i kod mlade publike u Europi, a nedavno je snimila cjelovečernji igrani film Mamin sin koji će uskoro biti predstavljen i u SAD-u. Kristie planira u dogledno vrijeme preseliti u Los Angeles i pokušati dosegnuti glumačku zvjezdanu slavu.


-Naša Kristie mogla bi snimiti film po vlastitom scenariju – šali se Keke koji se u Tisnu s Kristie sreo prvi puta nakon 14 godina.

 

– Film bi počeo scenom u kojoj ona u svom australskom domu bira telefonski broj i naziva mene u Šibenik S druge strane žice javlja se netko tko glumi mene i uvjeren je da ga zeza netko od prijatelja koji imitira ženski glas i na malo čudnom hrvatskom priča kako ga zove iz Australije gdje je čula za mene i Leonu pa nam želi povjeriti svoju kćer koja želi napraviti karijeru modela i glumice u Hrvatskoj odakle bi imala odskočnu dasku za nastavak karijere u Europi! Suzdržan, ne želeći nasjesti na šalu, on toj gospođi kaže da se mogu čuti za koji dan.

 

U scenariju bih preskočio drugi poziv i odmah poentirao – na vrata mi kucaju lijepa Australka hrvatskog podrijetla i njena majka Zlata s profesionalnim manekenskim bookom pod pazuhom! Odmah sam ocijenio da je riječ o vrlo kvalitetnoj i, sa onim svojim širokim američkim osmjehom koji osvaja, vrlo lijepoj djevojci koja k tome pleše, glumi i pjeva. Slijedi dramatično ubacivanje Kristie na izbor za Miss Hrvatske, a onda - dramatični zaplet. Mediji su poludjeli za ljepoticom iz Dijaspore koja je osvojila titulu Miss Dalmacije. Stvara se napetost u javnosti koja priželjkuje da Kristie bude izabrana za najljepšu Hrvaticu. Modni agenti se otimaju za nju, sve pršti od slave i glamoura, a u Leoni ludilo, drama. Svi čupaju kose. Počinje finale, a u Leoni su naknadno saznali da Kristie nema hrvatsko državljanstvo i da po pravilima uopće ne smije sudjelovati u izboru za Miss Hrvatske. Rješenja nema. Ne postoji nitko tko je u stanju preko noći za Kristie isposlovati državljanstvo. Ali, baš kao u nekom filmu, moram se baviti nečim sasvim drugim. Kazališne obveze me odvode u – Drniš na proslavu prve godišnjice Vojno redarstvene oslobodilačke akcije Oluja. Sav u komadima proslavu jedva pratim kad nailazi pokojni šibenski biskup Srećko Badurina. On, onako mudar kakav je bio, po izrazu mog lica vidi da me nešto muči i pitao me može li mi nekako pomoći. Ispričao sam mu nevoljko, razgovaram s biskupom zar ne, problem s našom Kristie i njenom domovnicom. Osjećam se malo glupo jer to sigurno nije nešto što bi njega moglo zanimati ali tada se događa nešto nevjerojatno. On je jednim pokretom ruke iz gledališta pozvao k sebi tadašnjeg ministra policije Smiljana Reljića i objasnio mu problem. On je kimnuo glavom i sličnim pokretom ruke pozvao jednog od svojih pomoćnika nešto mu je rekao i za nekoliko dana Kristie i njena mama pozvane su u Zagreb po domovnice za njih dvije pa čak i za baku, maminu mamu.

 

Po tim istinitim događajima stvarno bi trebalo snimiti film. Keke još i dan-danas s čuđenjem i nevjericom priča tu neobičnu priču. Kristie je umjesto eliminacije, zahvaljujući intervenciji biskupa Srećka Badurine, nastupila u finalu izbora za Miss Hrvatske, ali na opće razočaranje nacije koja je navijala za nju – nije pobijedila. Titulu je izgubila, najviše zbog toga što je slabije govorila hrvatski jezik od svojih konkurentica.

 

 

Svi uspjesi šibnskih djevojaka i mladića od 1990. do 2009. godine

1994.
Marijana Kužina i Ivana i Baranović - finalistice Kraljice Hrvatske

1996.
Kristie Jandrić - prva pratilja Miss Dalmacije, finalistica Miss Hrvatske – Miss simpatičnosti Jelena Lakić - finalistica Lica godine

1997.
Olivera Slavica, Ana Gulin, Ivana Skelin, Marijana Krnić - finalistice Lica godine
Ivana Skelin - Miss Hrvatskih gradova; Prva pratilja Miss europskih gradova

1998.
Olivera Slavica - Miss Dalmacije; Miss fotogeničnosti i finalistica Miss Hrvatske
Marija Samohod - Miss fotogeničnosti Dalmacije i finalistica Miss Hrvatske
Zorana Cvitan - finalistica Fordovog Supermodela
Bruna Gatara - prva pratilja Lica godine
Ana Živković - finalistica Lica godine
Marina Gulin - druga pratilja Finale Miss Adriatic

1999.
Marijana Kužina - Miss Universe Dalmacije; Miss Universe Hrvatske; Finale Miss Universe Svijeta – Trinidad & Tobago
Jelena Lakić - finalistica Fordovog Supermodela
Sanja Dorbić - finalistica Kraljice Hrvatske
Lina Marić - prva pratilja Miss Dalmacije
Maja Trlaja - finalistica Miss Adriatic

2000.
Lina Marić - finalistica Miss Hrvatske
Maja Trlaja - Miss Universe Dalmacije; Prva pratilja Miss Universe Hrvatske
Lucija Aužina - finalistica Fordovog Supermodela
Marijana Medoš - finalistica Kraljice Hrvatske i kraljica šarma u finalu Kraljice Hrvatske
Martina Marijan - prvi model Miss Turizma; Finalistica Miss Turizma Svijeta – La Valette, Malta
Marijana Krnić - Miss Universe Sjeverne Dalmacije
Alma Milović - Miss Dalmacije ; Finalistica Best modela Hrvatske

2001.
Jelena Petković - Miss Universe Dalmacije, finalistica Miss Universe Hrvatske, druga pratilja Miss Universe Hrvatske /oduzeta titula Miss Universe Hrvatske/
Anita Županović - finalistica Miss Hrvatske
Dina Čogelja i Sanja Rak - finalistice Fordovog Supermodela

2002.
Kristina Vučić - finalistica Kraljice Dalmacije i Kraljica Dalmacije; Finalistica Kraljice Hrvatske
Miranda Skelin - finalistica Kraljice Dalmacije
Iva Bujas - finalistica Miss Mediterana – La Valette,Malta
Vinka Gracin - finalistica Elite modela
Lucija Aužina - finalistica Fordovog Supermodela; Finalistica Elite modela
Marko Vrcić - best model Hrvatske; finalist Best modela Svijeta – Istanbul, Turska
Marijana Krnić - best model Dalmacije; Finalistica Best modela Hrvatske
Ana Mučić - finalistica Miss Hvatske
Nina Slamić - Miss Hrvatske; Finalistica Miss Svijeta – London, Velika Britanija
Frane Lovrić - finalist izbora za Mistera Hrvatske
Marijana Medoš - druga pratilja Miss Universe Dalmacije

2003.
Miranda Skelin i Kristina Vučić - finalistica Kraljice Hrvatske
Marijana Medoš - finalistica Miss Universe Hrvatske
Melisa Tumbri - Best foto model Hrvatske
Marko Živković - finalist Best modela Hrvatske
Antonija Badžim - finalistica Elite modela
Doris Mitrov, Lucija Mesić, Sanja Šimac i Lucija Aužina - finalistice Elite modela
Glorija Bura - druga pratilja Elite modela Looka
Vinka Gracin i Zorica Vujović - finalistice Miss Jadrana
Nina Slamić - finale Miss Europe – Pariz, Francuska
Vinka Gracin - prva pratilja Miss Turizma Europe – Bukurešt, Rumunjska
Almina Milović - finalistica Miss Hrvatske

2004.
Ines Gracin - finalistica Miss Hrvatske
Dina Čogelja i Loredana Baranović - finalistice Miss Adriatic
Vinka Gracin i Tanja Lacmanović - finalistice Best model Hrvatske
Lucija Mesić - prva pratilja Best modela Hrvatske; Finalistica Best model Svijeta – Istanbul, Turska
Marko Čvrljak - finalist Best model Hrvatske
Enes Ibrahimović - Best model fotogeničnosti Hrvatske
Glorija Bura i Tanja Gnjidić - finalistice Fordovog SupermodelaHrvatske

2005.
Ivana Baranić - finalistica izbora za najljepšu gospođu Svijeta, prva pratilja najljepše gospođe Svijeta – Bombay, Indija
Ivana Mišura - finalistica Kraljice Dalmacije i finalistica Best modela Hrvatske
Andrea Španja - finalistica Kraljice Dalmacije i finalistica Miss Jadrana
Paula Poparić - finalistica Miss Alpe Adria
Petra Vukšić - finalistica Miss Alpe Adria; Finalistica Miss Adriatic i finalistica Miss Adriatic International - Pescara, Italija
Kristina Vođera - finalistica Miss Alpe Adria
Ines Rudan i Sanja Veštić - finalistice Miss Jadrana
Zorica Vujović - finalistica Elite Model Looka - druga pratilja
Ines Gracin, Jasmina Mandušić i Ines Rudan - finalistice Miss Hrvatske
Nikolina Rak - finalistica Fordovog Supermodela Hrvatske, druga pratilja Fordovog Supermodela
Vesna Vujović i Maja Juras - finalistice Best modela Hrvatske

2006.
Ivana Ergić - Miss Hrvatske i finalistica Miss Svijeta – Varšava, Poljska
Dina Čogelja - finalistica Miss Adriatic Europe, Miss fotogeničnosti
Jadranka Štrkalj - finalistica Miss Adriatic Europe i finalistica Best modela Dalmacije
Vesna Belamarić - finalistica The Best modela Dalmacije, The Best model fotogeničnosti; Finalistica The Best modela Hrvatske
Nives Morić i Ana Ninić - finalistice Best modela Dalmacije
Slaven Orlović - finalist The Best model Dalmacije - prvi pratitelj; Finale The Best model Hrvatske
Grgo Vukšić i Nikica Bačelić - finalisti The Best modela Dalmacije
Tomislav Bilić – finalist The Best modela Dalmacije, finalist The Best modela Hrvatske

2007.
Petra Španja - finalistica Model Hrvatske za Model Svijeta 2007. - najbolji fotomodel
Kristina Brkić - finalistica Miss Hrvatske - druga pratilja
Sara Vulinović Zlatan - finalistica Miss Adriatic
Antica Grčić Filipović - finalistica Miss Adriatic turizma Hrvatske - prva pratilja, finalistica Miss Turizma Mediterana – Italija, Pescara
Maja Juras - finalistica Miss Adriatic turizma Hrvatske, finalistica Miss Turizma Mediterana – Italija, Pescara
Ines Španja - finalistica Kraljice Dalmacije - Kraljica Dalmacije
Ivana Ivić - finalistica Kraljice Dalmacije – Kraljica stila
Franka Bačelić - finalistica Kraljice Dalmacije – Kraljica šarma
Anita Čubrić - finalistica Kraljice Dalmacije

2008.
Sara Vulinović Zlatan - finalistica Miss Hrvatske, Miss fotogeničnosti i prva pratilja Miss Hrvatske
Iva Živković i Anita Skorić - finalistice Elite look modela
Dumina Turčinov - finalistica Elite look modela, pobjednica - Elite look modela Hrvatske
Zrinka Grubišić - finalistica Fordovog Supermodel - prva pratilja
Ema Lušić - finalistica Fordovog Supermodel, The Best Shop lice

2009.
Zorica Vujović - finalistica izbora Miss Hrvatske

2010.
Renata Marić – finalistica izbora Miss Hrvatske
 
 



  
 


 

Iz kategorije: Volim Šibenik