Datum objave: 22. Studeni 2015

Jeste li znali?:Glazbu u čuvenom filmu "Tko pjeva zlo ne misli" odabrao je fetivi Šibenčanin

Diana Ferić
Diana Ferić

Tko ne zna čuvenu pjesmu „ Ja ljubim“ koja je obilježila čuveni hrvatski filmski klasik „Tko pjeva zlo ne misli“, ali nepoznato je da je upravo rođeni Šibenčanin Živan Cvitković izabrao glazbu i glazbeno uredio taj film. Red je toga se sjetiti danas, kada je prošlo 45. godina od snimannja „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika.

 

Cvitković je osobno izabra pjesme koje ilustriraju emocionalna stanja glavnih likova i to „Za jedan časak radosti“, „Zar ne znaš“ , „noćas ću dragi tebi šaptat nježne riječi“ , Kukavica – moja je ženica ptičica selica“ i „Ja ljubim“ , pjesma koja ej nastala tako da je Cvitković obradio šlager „Hvala ti srce“ iz ruskog filma „Pastir Kostja“. Živan Cvitković rođen je u Šibeniku 1925. godine. U Zagrebu je završio solo pjevanje na Srednjoj muzičkoj školi, a kompoziciju je usavršavao privatno kod skladatelja i pedagoga Krste Odaka.
Cvitković je u svom velikom glazbenom opusu napisao glazbu za velik broj dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, te televizijskih serija.

 

Od malena je pokazivao interes za glazbu pa se okušao u sviranju trube u Šibenskoj narodnoj glazbi Međutim, njegovo prvo javno sviranje bilo je – ni manje ni više – nego u kinu. „Već su tada u Šibeniku igrali tonski filmovi, ali je još bilo filmova koji nisu bili tonski, koji su bili nijemi. Nas je nekoliko klinaca sjedilo u prvom redu. Pomislili smo da bi to trebalo nekako ispuniti, pa smo svirali usne harmonike. Mislim da smo svirali Čiribiribela Mare moja ili tako nešto… Jedan je bio među nama koji je svirao falš. Mi smo ga nekoliko puta upozoravali da ne svira falš, rekli smo mu da nema sluha, dobio je nekoliko puta po glavi…. I onda smo ga izbacili, a mi smo dalje svirali. Tek nakon nekoliko godina palo mi je na pamet u čemu je bila stvar: on je imao F-harmoniku, a mi smo svi imali C-harmonike“, prisjetio s ejdnom prilikom Cvitković u rzagovoru s novinarima.

Iz kategorije: Volim Šibenik