Datum objave: 02. Studeni 2015

FOTO Na današnji dan prije 71. godinu Šibenik je oslobođen od fašizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan 3. studenog 1944. godine oslobođen je Šibenik od fašista. Iako su neprijateljski vojnici još uvijek bili na tvrđavama sv. Ivan i Šubićevac i odatle bacali bombe i pucali na grad Šibenčani su izašli na ulice da bi pozdravili oslobodioce. Antifašistički borci 1. dalmatinske, 3. prekomorske i dijelovi 19. sjevernodalmatinske divizije ušli u grad u 9 sati. Šibenčani su ih dočekali suhim smokvama, rakijom i cvijećem.
 

Tako je okončana četverogodišnja okupacija Šibenika od strane talijanskih fašista i njemačkih nacista tijekom koje je Šibenik teško stradao, a njegovo stanovništvo doslovno je bilo desetkovano. Fašisti, nacisti i četnici u gradu i okolici ubili su više od 1500 Šibenčanki i Šibenčana. Na stotine ih je stradalo tijekom savezničkih bombardiranja grada. Više od 5500 Šibenčanki i Šibenčana odvedeno je u talijanske i Njemačke logore iz kojih se većina nije vratila. Boreći se protiv fašizma poginula su 3023 Šibenčana od kojih 1316 u bitci na Sutjesci. Od 37 000 stanovnika koliko ih je Šibenik imao 1941. godine slobodu je dočekalo tek oko 6000 Šibenčanki i Šibenčana, a ukupni broj stanovnika Šibenika s prigradskim naseljima pao je na manje od 16 000.

 

Vrijedno je podsjetiti da je od 68 000 stanovnika prijeratne općine Šibenik u borbi protiv fašizma izravno sudjelovalo 18 814 Šibenčanki i Šibenčana, što znači da je svaki četvrti Šibenčanin bio antifašistički borac, ne računajući one koji su na druge načine podupirali antifašističku borbu

 

Bitka za Šibenik koja je počela 1. studenoga, nije se vodila u tolikoj mjeri u samom gradu u kojem su se utvrdile njemačke snage koje su se povlačile iz Zadra, Splita i Trogira. Nijemci su od svojih vojnika te ostataka ustaških i četničkih postrojbi osnovali posebnu borbenu grupu nazvanu „Alerman“, po imenu zapovjednika 892. puka 264. divizije, koja je dobila zapovijed da brani Šibenik do zadnjeg čovjeka, a bilo ih je oko dvije tisuće. Zapovijed nisu izvršili. Glavnina njemačkih snaga povukla se tijekom noći s 2. na 3. studenoga iz Šibenika prema Kninu svjesna da se ne može oduprijeti 26. dalmatinskoj diviziji koja je u tom trenutku napredovala prema Šibeniku sa svih svojih deset tisuća boraca koji su prvi puta imali tenkove, bojna oklopna vozila i topove.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik