Datum objave: 04. Listopad 2015

Uz referendum za izbor "najlipše šibenske pisme svih vremena": I znanstvenici uzdižu šibensku pismu

Diana Ferić
Diana Ferić

Referendum za izbor najlipše šibenske pisme i 99 za srce i dušu koji je u ožujku ove godine pokrenuto časopis „Volim Šibenik“ ulazi u svoju završnicu jer izbor traje do kraja ove godine. Zbog toga su organizatori, urednici tog časopisa i poznati šibenski tekstopisac Dinko Škevin koji je jedna od savjetnika u toj akciji u emisiji na Županijskom radio Šibeniku rekapitulirali dosadašnje rezultate izbora koje možete pogledati na kraju ove objave.

A o tomu da je šibenska pjesma fenomen koji tek treba istražiti posao i da je akcija koju je inicirao časopisa „Volim Šibenik“ itekako opravdana svjedoče i stavovi nekih muzikologa i znanstvenika.

Joško Ćaleta, etnomuzikolog s Instituta za etnologiju i folkloristiku upućuje na nužnost istraživanja specifične i autohtone šibenske glazbene tradicije i
kaže:“Današnja popularna dalmatinska glazba, koju mnogi iz neznanja nazivaju „klapska pisma“ po svojim glazbenim odrednicama pripada bogatom vokalnom nasljeđu šire europske mediteranske glazbe“.

Akademik Jerko Bezić ustvrdio je: „Dalmatinska urbana pjesma pri tome misli prvenstveno na fenomen šibenske varoške pjesme) slojevita je i složena pojava u kojoj je najzastupljeniji i najpopularniji njezin najnoviji sloj - festivalski šlageri, novokomponirane klapske pjesme i pjesme uz instrumentalnu pratnju“, a pri tome misli prvenstveno na fenomen šibenske varoške pjesme

Muzikologinja s riječkog sveučilišta Diana Grgurić je napisala: „ Iz dalmatinske glazbene tradicije izrastao je osebujni popualrnoglazbeni žanr koji bi se mogao nazvati dalmatinska pop balada, a koji je upravo zahvaljujući glazbenoj i osobito pjevačkoj tradiciji Dalmacije osobito Šibenika postigao široku popularnost“. Ovo su samo dokazi da bi Šibenik trebao napraviti sve da zaštiti i promovira tu svoju baštinu.

Rezultati glasovanja:

1. Klapa Šibenik - Šibenska Balada
2.KLAPA BONACA feat. ARSEN DEDIĆ - Kuća pored mora
3.Vice Vukov - Zvona moga grada
4. Klapa Jadrija - Dida moj
5. Klapa Maslina Da te mogu pismom zvati
6 .Klapa Maslina - Maslina Je Neobrana
7. Mišo Kovač - Dalmacija u mom oku
8. Vice Vukov - Pismo Ćali
9. Vice Vukov-Bodulska balada
10. Klapa Jadrija Šibenik spava ( Šibenska noć )


Najveći skok je napravila pjesma Miše Kovača NAJLJEPŠE SU OČI MOJE MAJKE i to s 39. na 16. mjesto; Šibenske kale s 56. na 13. mjesto te Arsen Dedić sa Starom curom 90. na 23. Mjesto.

NOVO NA LISTI : Klapa Teuta - Tašel u tjedan dana se popela sa 156. na 77. mjesto

Kandidati za ulazak među prvih 100 :

K 15- Pjesma Din don

Klapa Bunari -Sentimentio

Mate Skračić Adaptive Quartet feat
Cambi - Dugo nije pala kiša - Frane Bilić
 

Iz kategorije: Volim Šibenik