Datum objave: 14. Rujan 2015

FOTO Tvrđava Barone danas i kakvu je pamtimo nekad

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnogi Šibenčani neugodno su iznenađeni, a neki i zabrinuti sadašnjim izgledom tvrđave Barone koja se uređuje u multimedijalni prezentacijski centar. Tvrđava mijenja izgled na koji smo navikli nakon što su novoizgrađeni objekti „iskočili“ iznad zidina , a a sve to razgoljeno je nakon što su posječeni borovi koji su do sada bili dio image te tvrđave. No konzervatori kažu da je sve pod kontrolom i da je razlog tome za neke neugodnom iznenađenju samo to što su posječeni borovi.

„Konzervatorski odjel u Šibeniku izdao je posebne uvjete i odobrenje na projekt koji se realizira u skladu s izdanim uvjetima i odobrenim projektom.
Na tvrđavi je već postojao objekt na istom mjestu koji nije imao spomeničkih vrijednosti, te je prihvaćena izgradnja nove funkcionalne građevine sličnih gabarita, radi potreba održivog korištenja tvrđave. Ovakvoj odluci doprinosi činjenica da je na tvrđavama tijekom povijesti bilo objekata različitih namjena (skladišta, objekti za posadu, zapovjednikov objekt- kaštelan, crkva i sl.). Primjerice na starim fotografijama tvrđave sv. Mihovila vide se veći broj objekata koji su u međuvremenu i različitim fazama uklonjeni. Na svim povijesnim grafikama tvrđave Barone postoji nekoliko objekata. Intervencija i unos novog sadržaja na tvrđavi Barone su sa stajališta konzervatorske prakse minimalni, te ne ugrožavaju bitna spomenička svojstva tvrđave“, kazao je za naš portal Tomislav Petrinec v.d. pročelnika Konzervatorskog odjela u Šibeniku i načelnik Sektora zaštite u Ministarstvu kulture RH.

„Tvrđava Barone obnavlja se u sklopu projekta obnove šibenskih tvrđava sredstvima EU čiji je nositelj Grad Šibenik, a projekt je osmislilo i iniciralo Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Na tvrđavi će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Imat će i gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor, a i dalje će imati i funkciju vidikovca. Za taj je projekt Grad Šibenik iz EU fondova dobio milijun eura.

Iz kategorije: Volim Šibenik