Datum objave: 21. Kolovoz 2015

Ante Šupuk nas je svojim djelom zadužio, a mi ne znamo ni što je bio

Diana Ferić
Diana Ferić

Ante Šupuk, najslavniji šibenski političar i poduzetnik koji je svojim djelima zaslužio titulu oca modernog Šibenika, rodio se na današnji dan 1838. godine. Šupuk je bio prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika, prvi vlasnik dužobalne putničke brodske linije, vlasnik prvih modernih industrijskih pogona te preporoditelj Šibenika koji je tijekom punih 30 godina, koliko je obnašao dužnost gradonačelnika, izgradio vodovod, kanalizaciju, sud, bolnicu, operativnu obalu, perivoj i mnoge druge komunalne objekte. Vrijedno je napomenuti da su za njegovog gradonačelničkog mandata popločane šibenske ulice, uređeni prvi zeleni nasadite i po svemu Šibenik pretvoren u istinski grad koji je zahvaljujući njegovoj poduzetnosti i političkoj spretnosti gotovo udvostručio broj stanovnika, ali Šupuk nije bio izumitelj što se uporno ponavlja u službenim priopćenjima pa čak unosi i u srednjoškolske udžbenike. 

 

Tužno je pa i tragično se u Šibeniku, gradu kojeg je Ante Šupuk, gotovo doslovno stvorio i učinio modernim europskim glasom, u gradu koji se njime s pravom ponosi i koji ga slavi kao jednog od najvećih sinova i preporoditelja, o njemu govori kao izumitelju, da njegov život nije istražen, da se ne zna točno ni gdje se rodio, da još nije napisana njegova biografija i da se nitko nije bavio njegovim gospodarskim i političkim radom, a istovremeno mu se pripisuju titule koje nemaju nikakve veze s njim, njegovim radom, djelima i vizijama.    

 

Najvažnije djelo Ante viteza Šupuka kao gradonačelnika Šibenika bilo je to da je inženjeru Vjekoslavu Meichsneru, jednom od najvećih europskih tehnoloških stručnjaka i umova s kraja 19. i početka 20. stoljeća, omogućio izgradnju prvog svjetskog sustava proizvodnje, prijenosa i lokalne razdjelne mreže izmjenične struje u svijetu kojeg je on projektirao i bezuspješno nudio Zadru, Splitu, Solinu, Kaštelima i Dubrovniku. Šupuk se kasnije s Meichsnerom udružio i stvorio u Šibeniku prvi svjetski tehnološki park kojeg je pokretala izmjenična struja zbog čega je Šibenik prozvan Manchesterom druge industrijske revolucije, odnosno gradom u kojem je počelo moderno doba. 

 

Ante vitez Šupuk nije bio tehnički obrazovan, a nije bio ni izumitelj pa čak nije bio ni izravni graditelj hidroelektrane na Skradinskom buku i sustava koji je u Šibenik 1895. godine doveo izmjeničnu struju. To, međutim, ni malo ne umanjuje njegove zasluge za Šibenik, Hrvatsku pa i čovječanstvo u cjelini. On je kao političar i mudar poduzetnik shvatio značaj nove energije, Tesline izmjenične struje, te omogućio Meichsneru da nakon pune 22 godine uzaludnih nastojanja da uvjeri hrvatske, ali i talijanske gradove, da je izmjenična struja energija budućnosti, da ju je moguće prenositi bez gubitaka na velike udaljenosti i da su Teslini strojevi neusporedivo superiorniji od motora na izmjeničnu struju.
Hidroelektrana na Skradinskom buku bila je druga hidroelektrana u svijetu koja je proizvodila izmjeničnu (AC) struju, ali je sustav proizvodnje, prijenosa i mjesne razdjelne mreže bio prvi takav sustav u svijetu. Nikoli Tesli je za isto postignuće na slapovima Nijagare, gdje je izgradio prvu hidroelektranu koja je davala izmjeničnu struju, trebalo još godinu dana. Ante Šupuk je kao političar i gradski dužnosnik stvorio preduvjete za taj pothvat, a sam se 1903. godine upustio u izgradnju druge hidroelektrane na Skradinskom buku, „Jaruga II“, koja i danas radi i osvjetljava Šibenik.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik