Datum objave: 01. Kolovoz 2014

Priča o domaćim proizvodima koja osvaja inozemno tržište i osvjetljava obraz Šibenika

Nina Medić
Nina Medić

Štand s domaći sapunima i drugim kozmetičkim proizvodima  šibenske tvrtke "Sapunoteka" koji je odnedavno postavljen pokra crkve svete Barbare, u blizni šibenske katedrale plijeni pažnju  ne samo zbog asortimana koji nudi i ugodnih mirisa koje odašilje nego i zbog svog decentnog  izgleda  mogao bi biti uzorom kako bi štandovi u povijesnoj jezgri morali izgledati. Vlasnici Sapunoteke su hrvatsku  autohotnu proizvodju predstavljali  i u Strasbourgu, a jednako dostojno je ovog ljeta  predstavljaju turistima u svo gradu.  

 

Ideja o pokretanju Sapunoteke, domaće radinosti s ručno rađenim prirodnim sapunima i kozmetikom, Šibenčanka Marija Plavčić dobila je prije gotovo 15 godina, a priča se počela realizirati prije pet godina kada je pokrenula svoju domaću poslovnu djelatnost.

Pet godina nakon priča o domaćim sapunima osvojila je i internacionalno tržište pa se trgovina sa proizvodima Marijine Sapunoteke nedavno otvorila u Rimu.

„Kako sam već duže vrijeme vezana uz taj eko- svijet sve je išlo utoliko lakše jer sam već imala povjerenje ljudi. Posao se širio kako je rasla potražnja pa smo izišli i izvan granica Hrvatske. Inače, nakon što stranci kupe naše proizvode u Šibeniku, često dobivamo mailove u kojem pitaju kako mogu doći do još naših proizvoda, tako da možemo reći da je cijela priča uspjela“, ispričala nam je Marija Plavčić koja danas posao vodi s poslovnim partnerom Ivanom Milišićem.

Štand Sapunoteke prije dva tjedan postavljen je i ispred crkve sv. Barbare u Šibeniku. „Imali smo štand s proizvodima prije dvije i prije tri godine, dok je lani bila pauza jer smo se posvetili veleprodaji. Za sada na štandu ide jako dobro, posebno su za kupnju zainteresirani strani posjetitelji“, priča nam Marija Plavčić koja smatra da je njezina 'tajna' uspjeha u receptu: „Naši sapuni uvelike se razlikuju od onih u dućanima jer su rađeni na bazi maslinovog ulja. Također, u ponudi imamo i sapune s dodatkom morske soli, razne prirodne losione, pilinge i kreme.“

Cijelu priču o domaćoj proizvodnji, kako ističe Marija, podržava i udruženje obrtnika koji ih podržava kroz projekt „Zavičajnog kutka“ kojeg podržava i Grad Šibenik. „Zahvaljujući njima svi domaći proizvođači na ulicama Šibenika mogu postaviti štand gdje će prodavati svoje proizvode što je nama super. Međutim, još bolje bi bilo kada bi mi štandove mogli postaviti puno ranije, a ne tek krajem srpnja. Mi smo bili spremni već nakon Uskrsa, a s obzirom kako svi uvijek pričaju o načinima kako produžiti turističku sezonu, mislim da bi ovo mogao biti jedan od njih. Nisam sigurna gdje cijela priča zapne, ali mi smo pokazali volju da svoje proizvode izlažemo duže na obostranu korist.“

Priča o domaćim sapunima očito itekako 'pali' kod stranca pa bi zaista bila šteta da ostane neprepoznata na lokalnoj razini. Marijina Sapunoteka usprkos svemu širi se dalje, a poslije ljeta, asortiman će biti dostupan i na web stranici.

Iz kategorije: Volim Šibenik