Datum objave: 16. Siječanj 2014

UKLAPAMO SE:Predsjednici većine svjetskih država su ekonomisti ili pravnici

Diana Ferić
Diana Ferić

Većina svjetskih vođa diplomirala je pravo ili ekonomiju. Umjetničku diplomu posjeduju samo albanski premijer i predsjednik Šri Lanke, piše Večernji list.

Htjeli biste postati čelnik države? Najviše šanse do osvojite predsjedničke izbore imaju oni koji su diplomirani pravo, politologiju ili ekonomiju. Vidljivo je to već na prvi pogled na kartu koju je izradio korisnik Reddita mareyv. On se potrudio kreirati kartu svijeta koja prikazuje vrstu obrazovanja predsjednika svake države.

ako su Njemačka, Ukrajina i Mongolija obojene plavom, što znači da njihovi državnici posjeduju diplome iz prirodnih znanosti ili matematike. Najviše zemalja označeno je ružičastom bojom, što znači da su njihovi vođe diplomirali ekonomiju. Među njima su i Kanada, Turska, Portugal, Grčka, Švedska, Indija i Kina. Nešto manje označeno ih je smeđom – SAD, Argentina, Rusija, Španjolska i Hrvatska. Njihovi vođe diplomirani su pravnici.

Velika Britanija i Australija su sive. Ne znači to da su neutralne nego da njihovi premijeri posjeduju interdisciplinarno obrazovanje. Naime, David Cameron i Tony Abbott imaju diplomu iz filozofije, prava i politologije stečenu na Oxfordu. Umjetničku diplomu posjeduju samo albanski premijer i predsjednik Šri Lanke.

Iz kategorije: Volim Šibenik