Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 15 Siječanj 2014 21:31

Šibenčanin Đorđe Kadijević pionir horror filma u Srbiji

Napisala: 
Šibenčanin Đorđe Kadijević pionir horror filma u Srbiji

Filmski režiser Đorđe Kadijević čiji se film „Praznik“ iz 1967. godine  smatra jednim od deset najboljih srbijanskih filmova svih vremena, priznat kao pionir horor filma u Srbiji, poznat u svijetu po svom kultnim filmu „Leptirica“ iz 1973. godine, rođen je u Šibeniku 1933. godine. U Šibeniku je pohađao osnovnu i srednju školu, a povijest umjetnosti studirao je u Beogradu. Filmskom režijom počeo se baviti kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Njegova najpoznatiji filmovi su romansa „Djevičanska svirka“ i metafizički crni fantastični film „Štićenik“ zatim filmovi s tematikom iz Drugog svjetskog rata „Pohod“ i „Žarki“, te komedija smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata  „Pukovnica“. Nakon tih filmova karijeru je nastavio na TV-u. Proslavio se  režijom odličnih televizijskih filmova „Čudo“, „Zakletva“ i „Karađorđeva smrt“. Sedmoj umjetnosti vratio se 1990. godine filmom „Sveto mesto“ koji je 2010. godine s velikim uspjehom prikazan na filmskom festivalu u Montrealu.

Đorđe Kadijević je uz slikara i pisca Milutina Dedića najpoznatiji i najuspješniji srbijanski umjetnik porijeklom iz Šibenika, a uz Matu Relju i Vinka Brešana jedan od trojice uspješnih i priznatih filmskih režisera porijeklom iz Šibenika

Objavljeno u Volim Šibenik

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!