Datum objave: 20. Veljača 2012

DOBRA VIJEST:Obnavljaju se srednjovjekovni zvonici u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Zvonici četiriju  šibenskih srednjovjekovnih crkava trenutno se obnavljaju zahvaljujući Ministarstvu kulture RH, župi sv. Jakova i franjevačkoj provinciji sv. Otkupitelja. Riječ je o Crkvama sv. Ivana, sv. Duha i sv. Križa te crkvi – samostanu sv. Lovre. Kako smo doznali od Miroslava Škugora, nadležnog konzervatora nadzornika radova na crkva sv. Duha, sv. Križa i Sv Lovre (za radove na crkvi sv. Ivana nadležni konzervator je Ivo Šprljan) riječ je o zaštiti, obnovi i rekonstrukciji neprocjenjivo vrijedne šibenske ali i nacionalne baštine. Na crkvi sv. Duha obavljena je djelomična klesarska i građevinska rekonstrukcija preslice te sanacija krovišta. Na zvoniku crkve sv. Duha izvode se slični radovi s tim što ih treba smatrati više kozmetičkim zahvatima kako na zvoniku ne bi nastale veće štete dok čeka na temeljitu sanaciju koja je neophodna ali za koju trenutno nema novaca. Najvažniji zahvat na tom zvoniku bilo je vraćanje crkvenih zvona na prvobitno mjesto. Naime zvona su tijekom nekih radova premještena pa su svojom težinom i vibracijama izazvala ozbiljna oštećenja na konstrukciji zvonika.
-Važni su i radovi na zvoniku crkve – samostana sv. Lovre iako ih se trenutno ne može vidjeti jer zvonik nije u skelama. – naglašava Miroslav Škugor, -Naime zvonik sv. Lovre koji je u bombardiranjima Šibenika tijekom Drugog svjetskog rata bio jako oštećen, poslije rata je površno obnovljen. Sada mu je potrebna temeljita građevinska i klesarska obnova. Sada se na tome radi tako da klešemo i pripremamo sve potrebne zamjenske elemente.Kada to bude gotovo podići će se skela i obaviti potrebni posao u jednom komadu tako da skupa građevinska konstrukcija ne mora stajati i čekati izradu zamjenskih elemenata.
I radovi na zvoniku crkve sv. Ivana već odavno su neophodni. Zbog komada kamenja koji su padali s tog zvonika oko crkve su postavljene drvene platforme koje štite prolaznike.
Crkve sv. Duha, sv.Ivana i sv. križa te samostan – crkva sv. Lovre spadaju među najvrjedniju kulturno – povijesnu baštinu Šibenika.
Crkva sv Duha izgrađena je u gotičkom duhu u 17. stoljeću na mjestu starije crkve koja je stradala u požaru 1458. godine. Njeno pročelje s polukružnim zabatom slično je polukružnim zabatima na katedrali sv. Jakova. Istražni i zaštitni radovi na ovoj crkvi traju od 1994. godine. Samostan i crkva sv. Lovre također datiraju iz sredine 17. stoljeća, a gradnja zvonika završena je 1785. godine. Crkva sv. Duha izgrađena je prvih godina 17. stoljeća uz stariju crkvu iz 1483. godine. Najstarija među njima je crkva sv. Ivana koja je podignuta u 15. stoljeću. Njen zvonik posebno je zanimljiv zbog činjenice da u njega 1648. godine ugrađen prvi mehanički javni sat u Šibeniku. Taj sat donijet je iz Drniša nakon što su grad napustili Turci


 

Iz kategorije: Vijesti