Datum objave: 17. Veljača 2012

DILEME: Otpad iz Splitsko - dalmatinske županije na Bikarcu?

Diana Ferić
Diana Ferić

Regionalni centar za zbrinjavanje otpada  Bikarac  mogao bi postati centar za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku, piše tportal u povodu nove politike upravljanja otpadom i novog zakona o otpadu koji je najavila ministrica zaštite okoliša Mirela Holly. Novi zakon će ukinuti županijsku podjelu i umjesto nje donijeti manji broj regionalnih centara za gospodarenje otpada.
'Stari sistem se pokazao neučinkovit i gdje županijska vlast ne uspiju pronaći lokaciju, država će preuzeti na sebe odgovornost, kazala je ministrica Holy. Svuda postoji nimby efekt ('ne u mom dvorištu'), ali svi građani i sve ekološke udruge moraju postati svjesni da negdje moramo postaviti centre, da nije moguće postići stopostotno smanjenje otpada nego nekih 50 do 60 posto, te da ti centri neće imati odlagališta, jer će završni proizvod biti RDF gorivo. Ako nemate biorazgradivog dijela otpada, koji proizvodi neugodne mirise i prijetnja je procjeđivanjem u tlo, odlaganje objektivno nije nikakva prijetnja i to moramo svi shvatiti', objasnila je Mirela Holy.

Već se i prije spekuliralo o tome da će se na Bikarcu zbrinjavati i smeće iz Splitako - dalmatinske županije čemu se tadašnje gradsko vijeće Grada Šibenika, ali i javno mnijenje oštro suprostavili. Ta se mogućnost sada ponovno javlja kao realna pa se očekuje reakcija gradske i županijske vlasti.

 

U početku primjene zakona otpad će se razvrstavati smao u dvije vreće. Prva će obuhvatiti predmete od iskoristivih materijala poput plastike, metala, tekstila i stakla, i neće se naplaćivati, a druga će biti za biorazgradivi otpad koji će se naplaćivati. U centrima za gospodarenje mehaničko-biološkom obadom razvrstat će se otpad i poslati otkupljivačima sirovina, a neiskoristivi dio pretvoriti u RDF gorivo i otpremiti u cementare gdje će se spaljivati. Tim sustavom količina otpada bi se trebala smanjiti za oko polovicu.
 

Iz kategorije: Vijesti