Datum objave: 15. Veljača 2012

Osnivaju se novi timovi hitne pomoći, a kronično manjka liječničkog osoblja

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Županijski Zavod za hitnu medicinu s radom bi trebao krenuti 1. ožujka, a u tu svrhu nabavljeno je sedam novih potpuno opremljenih vozila hitne pomoći financiranih sredstvima Ministarstva zdravstva i Svjetske banke. Zavod bi na čelu s novoizabranim ravnateljem Tomislavom Jukićem u prvo vrijeme trebao djelovati u sklopu šibenskog Doma zdravlja, a s vremenom bi se, kao samostalna zdravstvena ustanova izmjestio na novu lokaciju. Reformom zdravstva predviđeno je osnivanje županijskih Zavoda za hitnu medicinu, upravo kako bi se služba hitne pomoći izdvojila iz nadležnosti domova zdravlja i djelovala samostalno.
Jukić kao moguću buduću lokaciju spominje bivšu vojarnu Bribirski knezovi, gdje bi se, kad to financijski uvjeti omoguće premjestila i šibenska bolnica, Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Vatrogasni dom.

Dva nova tima hitne pomoći u Šibeniku

Direktorica Područne jedinice HZZO u Šibeniku Anita Škugor Kodžoman ističe kako će osnivanjem novog Zavoda Šibenik imati deset potpuno opremljenih timova hitne medicinske pomoći, naspram dosadašnjih osam: „Novi Zavod objedinit će dosadašnju službu hitne pomoći, a novost je ugovaranje 15 takozvanih T1 timova koje čine doktor, medicinska sestra i vozač. Od toga će 10 T1 timova djelovati na području Grada Šibenika, a ostalih 5 u Kninu. Također, ustrojava se i 10 timova bez liječnika, takozvanih T2 timova koji su sastavljeni od obučenog tehničara, medicinske sestre i vozača. Po pet takvih timova dobit će gradovi Vodice i Drniš s tim da Vodice još uvijek nisu zadovoljile sve uvjete komisije Ministarstva zdravstva i HZZO-a pa očekujemo da će T2 tim u Vodicama biti ustrojen naknadno“, kazala nam je Škugor Kodžoman.
Cilj osnivanja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su brže intervencije hitne pomoći, koja bi na mjesto događaja stizala u roku od 10 minuta u gradskim, odnosno za 20 minuta u ruralnim sredinama.

Kronični nedostatak stručnog liječničkog kadra

No, već uoči osnivanja ovakve ustanove pojavljuje se problem manjak stručnog kadra, posebno liječnika i medicinskih sestara. Novoosnovana ustanova od Doma zdravlja će preuzeti dio medicinskog i tehničkog osoblja, ali bit će potrebe za novim zapošljavanjem, posebno medicinskih sestara i vozača. Trenutno postoji manjak medicinskih sestara i tehničara, posebno na području Vodica i Drniša u T2 timovima, bez liječnika.
Iz šibenskog Zavoda za zapošljavanje upozoravaju da takvih stručnjaka na šibenskom području nema: „Liječnika svih specijalizacija kronično nedostaje ne samo u Šibeniku, već i u cijeloj Hrvatskoj. Ista stvar je i s medicinskim sestrama, a odnedavno se pojavila potreba za radnim terapeutima koji pomažu ljudima sa smanjenim tjelesnim i mentalnim sposobnostima“, upozorava Aida Barišić, rukovoditeljica Odjela posredovanja Područne službe HZZ-a Šibenik. Dodaje, kako je olakotna okolnost činjenica da je srednja Medicinska i kemijska škola u Šibeniku od ove školske godine počela s novim petogodišnjim programom obrazovanja medicinskih sestara. Umjesto dosadašnjeg četverogodišnjeg školovanja. Medicinske sestre tako kroz redovno školovanje polažu stručni ispit i odrade obvezu stažiranja, pa nakon završetka srednje škole mogu odmah početi raditi u struci bilo gdje u Hrvatskoj i  Europi.

Iz kategorije: Vijesti