Datum objave: 12. Siječanj 2012

Bitka za Jadriju između Grada i Županije

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenskog  kultnog kupalište Jadrije, tog  "čardaka ni na nebu ni na zemlji“, kako ga je nazvao šibenski dogradonačelnik Petar Baranović ne žele se odreći ni županijska ni  gradska vlast pa se i jedni i drugi otvoreno bore za skrb nad tim područjem dok  ono i dalje, zbog formalno - pravih problema ali vjerojatno i drugih razloga,  propada. U Gradu  Šibeniku nisu zadovoljni jer aktualni Zakon o pomorskom dobru ne predviđa da lokalna samouprava ima ovlasti provođenja politike na pomorskom dobru koje je dio gradskog tkiva, poput kupališta Jadrija, već njime upravlja županijska Lučka uprava. Zbog toga se u više navrata spominjao prijedlog osnivanja samostalne gradske Lučke uprave, čiji je najglasniji zagovornik upravo Baranović. On smatra kako Grad nema ovlasti za nadziranje pomorskog dobra, ni za  kontrolu naplate koncesija: „Osim što se ne uklanjaju bespravne građevine s pomorskog dobra, svjedočimo i konstantnom nasipavanju mora, gradnje privatnih mulića s kojih vas tjeraju sjekirama, ako na njih prostrete ručnik... Što se naplate koncesija tiče, puno više problema imamo s koncesijama koje je izdala država nego županija. Kada bismo naplatili sva dugovanja, bez problema bismo mogli krenuti u realizaciju sportske lučice u Vrnaži“, mišljenja je Baranović.

Urbanistički plan na čekanju od 2005. godine

Na temu Jadrije oglasila se i Županijska lučka uprava. Njen ravnatelj Željko Dulibić kazao je da je na Jadriji samo riva lučko područje, a sve ostalo je pomorsko dobro o kojem odlučuje Županija. Na pitanje zašto ono nije dodijeljeno Gradu svoj odgovor dao je župan Goran Pauk: „Osnovni razlog zašto se na Jadriji ništa ne događa je što Grad već godinama nije uspio donijeti Urbanistički plan uređenja Jadrije. On se donosi od 2005. godine. Iznesen je na dvije javne rasprave, nije prošao, a sad ne da ga trebaju popravljati i mijenjati, čini mi se da je vrijeme za potpuno novi plan. Bez UPU-a se tamo ništa ne može raditi i to je razlog „čardaka ni na nebu ni na zemlji“, tvrdi Pauk i dodaje da je notorna  neistina da Županija gospodari Jadrijom: „Kad mi u postupku dodjela koncesije na Jadriji od Grada tražimo lokacijsku dozvolu dobijemo odgovor u kojem stoji da je nije moguće izdati za traženi zahvat, jer urbanistički plan nije donesen. Zato me čudi prebacivanje odgovornosti na Županiju koja navodno ništa ne radi, a da Jadriju damo na upravljanje gradu sve bi proradilo“, komentira Pauk.

Nove lučke uprave neisplative

Ravnatelj županijske Lučke uprave Željko Dulibić sumnja u isplativost osnivanja novih lučkih uprava: „To bi nam donijelo samo nova radna mjesta koja ne bi mogla opravdati svoju funkciju. Zadar i Split imaju samo jednu lučku upravu koja upravlja s daleko više luka od 24 koliko ih je na našem području, a dok oni ne krenu u osnivanje novih lučkih uprava, nema smisla da mi uopće razmišljamo o tome“, mišljenja je Dulibić. Baranović je pak istaknuo primjer Primorsko-goranske županije gdje je uz suglasnost Županijske skupštine osnovano više lučkih uprava, a u Šibeniku su razlozi očito političke naravi.

Iz kategorije: Vijesti