Datum objave: 09. Siječanj 2012

HHO reagirao na presudu da "Za dom spremni" nije ustaški pozdrav

Diana Ferić
Diana Ferić

Presuda prekršajnog suda u Kninu po kojoj "Za dom spremni" nije ustaški pozdrav, zbog čega je od odgovornosti oslobođen obrtnik koji je u Čavoglavama prodavao majice s tim natpisom, samo je jedan od pokazatelja o stanju u hrvatskom sudstvu, smatra Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava u svojoj reakciji na presudu , piše portal DalmacijaNews.
- Odbor smatra da je ova presuda zapravo odraz šireg stanja u društvu. Kako je moguće da bilo koji sud u Hrvatskoj donese drugačiju presudu kada cijelo društvo, sve institucije vlasti ne samo da toleriraju masovno skandiranje "Za dom spremni" na sportskim natjecanjima, pogotovo na nogometnim utakmicama, nego se od toga ne nastoje, barem riječima i djelom ograditi -  stoji u priopćenju.
HHO podsjeća i na svoja ranija očitovanja na istu temu, primjerice nakon prošlogodišnje utakmice s Izraelom u Maksimiru, kada su navijači hukanjem i pokličima te pjesmama u slavu ustaša i NDH - među ostalim i "Za dom spremni" - priredili "klasičnu manifestaciju fašizma". U kontekstu svog stava o kninskoj presudi, HHO posebno ističe da su tada na stadionu bili brojni politički i sportski dužnosnici, od kojih nitko nije reagirao na ispade, premda su po zakonu bili dužni prekinuti utakmicu.
- Vladimir Šeks je poslije utakmice izjavio da "ne čuje dobro", te da nije čuo skandiranje, dok je Vlatko Marković odbio bilo što komentirati novinarima. Ni jedna institucija, bilo športska, bilo društvena ili politička, do danas nije izrazila svoje žaljenje, niti se ogradila od ovog incidenta - kaže HHO.
Kao dodatnu vezu kninske presude i ispada na sportskim terenima, HHO navodi i brojne izjave predsjednika HNS-a Vlatka Markovića da je "za dom spremni" - kojeg HHO naziva hrvatskom verzijom nacističkog pozdrava "sieg heil" - stari hrvatski pozdrav.
- Istina, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke ("Za dom, za hrvatski seljački dom - spremni!"), ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, zauvijek i nepovratno kompromitirao. Sličnu sudbinu doživio je i olimpijski pozdrav kojim su se svojedobno, povodeći se za rimskim legionarima, koristili sudionici Olimpijskih igara, dižući u zrak desnu ruku. Taj je pozdrav prvi put bojkotiran od strane samih olimpijaca na berlinskoj Olimpijadi 1936. Bojkot su organizirali sprinteri Jessie Owens (SAD) i Vane Ivanović (Kraljevina Jugoslavija) - stoji u reagiranju.

Iz kategorije: Vijesti