Datum objave: 29. Prosinac 2011

Prihvaćena Strategija razvoja Grada Šibenika bez golfa na Oštrici

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Gradski vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Strategije razvoja Grada Šibenika, dokumenta koji predviđa viziju grada i kapitalne razvojne projekte u u idućih deset godina. Svi su se vijećnici u raspravi, koja nije bila ni približno žustra kao ona o donošenju gradskog proračuna, načelno složili s prijedlogom strategije, ocjenjujući je kvalitetnim materijalom koji je poticaj na dobro upravljanje gradom.

HDZ-ov vijećnik Ivica Poljičak pohvalio je tim tvrtke Micro projekt kojoj je povjerena izrada ovog pozamašnog dokumenta, a Strategiju je usporedio s prometnom signalizacijom na putu Grada Šibenika po autocesti razvoja. „Strategija označava prometne znakove na cesti, ali na nama je ipak odluka da odlučimo kada ćemo i koliko brzo putovati“; kazao je Poljičak koji je ipak imao nekoliko zamjerki na Strategiju:  „Treba li nam izmještanje autobusnog i željezničkog kolodvora na drugu lokaciju, s obzirom da će se Luka širiti i graditi novi terminali. O tome valjda dodatno raspravljati. Također, u Strategiji ne vidim pozicioniranje Šibenika na političkoj karti Hrvatske ukoliko dođe do ukidanja županija i formiranja velikih regija. Kakva će biti uloga Šibenika na karti Hrvatske u 2015. i 2020. godini“, pita se Poljičak, koji smatra da postoji određeni nesrazmjer između ukupne vizije Strategije i razvojnih projekata kojih je predloženo ukupno 107. Poljičak je izrazio nadu da će Strategija razvoja biti plan s jasno određenim terminima djelovanja, a ne skup dobrih i lijepih želja.
Dogradonačelnik Franko Vidović priznao je da dokument nije savršen, te dodao da se radi o živom tkivu podložnom promjenama: „Donošenjem Strategije imamo mogućnost apliciranja za dobivanje sredstava iz europskih fondova“, podsjetio je Vidović i dodao kako nova Vlada još ne razmišlja o podjeli Hrvatske na regije pa još nije vrijeme za razmišljanje u tom smjeru.

Poluotok Oštrica i „tko je ovdje lud?“Emil Guberina

Vijećnik Šibenskog građanskog foruma Emil Guberina upozorio je na projekt izgradnje golf terena na poluotoku Oštrica koji se, prema njemu, i dalje nalazi u Strategiji, što je Guberina ocijenio skandaloznim, jer je Oštrica uvrštena protivno odluci Gradskog vijeća.
Dogradonačelnik Vidović odgovorio mu je da je projekt Oštrice izbačen iz Strategije, a u prvu verziju je uvršten- zabunom: „Vijećnik Guberina jeftinim političkim poenima stječe naklonost birača, Oštrica je gradonačelnikovom odlukom izbačena iz strategije i nema je u konačnom prijedlogu“, kazao je Vidović na što je Guberina ponovo izišao na govornicu i upitao se tko je tu lud, jer se Oštrica nalazi pod projektom rednog broja 84, u materijalima Strategije kojeg su vijećnici dobili 31. ožujka ove godine.
Nakon što mu je objašnjeno da se radi o staroj verziji strategije, a ne o konačnoj koja je podijeljena novinarima i objavljena na internetu, Guberina nije glasovao protiv prijedloga Strategije, već je tijekom glasovanja napustio vijećnicu. Ipak, nije obrazloženo o kakvoj se zabuni radi i kako je moguće da se u jednoj verziji Strategije Oštrica spominje, a u drugoj netragom nestaje. S obzirom da je Strategija razvoja Grada Šibenika dokument podložan stalnim modifikacijama, nije isključeno da se gradnja apartmana i golf igrališta na poluotoku Oštrici opet pojave u dokumentu.

Iz kategorije: Vijesti