Datum objave: 16. Prosinac 2011

Suđenje Tvrtku Pašaliću: Je li naručio likvidaciju Vukošića i Fuština?

Diana Ferić
Diana Ferić

Ponovljeno suđenje Tvrtku Pašaliću, optuženom da je naručio likvidaciju bivših čelnika šibenske policije Nikole Vukošića  i Iva Fuština počelo je na Županijskom sudu u Šibeniku s već poznatim izjavama svjedloga  Marija Barišića koji je potvrdio da je Pašalić od njega i Milorada Paića naručio ta ubojstva ali je u središte skandala dovelo odvjetnika Velimira Došena , kako piše Novi list. Tijekom svjedočenja bivši vojni policajac Mario Barišić  prozvao je Došena da je u civilni zatvor u dogovoru s Pašalićem smještao uhićene vojnike, dok su paralelno civili završavali u vojnom zatvoru Kuline.
Podsjetimo, Pašaliću se sudi za poticanje na teško ubojstvo. Kao zapovjednik 2. satnije 72. bojne Vojne policije, navodi se u optužnici, 1992. godine je svojim podređenima, Mariju Barišiću i Miloradu Pajiću, naredio da likvidiraju načelnika policijske uprave Nikolu Vukošića »jer je lažljivac, Srbin i izdajnik Hrvatske« te načelnika odjela operativnih poslova Ivu Fuština. Prije toga su trebali ubiti dvojicu poznatih šibenskih Srba, Dragana Njegića i Ljubu Pavasovića, i njihova tijela ostaviti na cesti, kako bi se likvidacija policijskih čelnika prezentirala kao odmazda Srba. No, Barišić i Pajić su sve prijavili Vukošiću i Fuštinu te je plan osujećen.
Tvrtko Pašalić, koji je jučer na početku suđenja rekao da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret, dobio je mjesec dana da nađe novog odvjetnika. Kada će se suđenje nastaviti, za sada nije poznato.    Nakon sat vremena pauze tijekom kojih se Došen konzultirao sa odvjetničkom komorom, objavio je da otkazuje punomoć Tvrtku Pašaliću. 
    – S obzirom na nove okolnosti, to jest, današnje svjedočenje Marija Barišića koji je mene kao branitelja optuženog Tvrtka Pašalića doveo u vezu sa predmetnim slučajem, temeljem kodeksa odvjetničke etike otkazujem punomoć optuženom Tvrtku Pašaliću. Naime, temeljem kodeksa odvjetnik mora uskratiti pružanje pravne pomoći ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njom pravno povezana radio kao sudac, državni odvjetnik ili kao službena osoba. Ja sam u inkriminirano vrijeme bio upravitelj zatvora u Šibeniku – priznao je Došen najavivši da Pašalića neće moći braniti niti u slučaju Kuline.

Iz kategorije: Vijesti