Datum objave: 07. Prosinac 2011

Brutalni napad na mladića- dokaz neučinkovitosti sustava prevencije

Diana Ferić
Diana Ferić

Nedavni nemili događaj ispred noćnog kluba Inside u Šibeniku kada je maloljetnik s debelim policijskim dosjeom brutalno pretukao nevinog mladića bio je povod današnjoj sjednici Odbora za prevenciju kriminaliteta Grada Šibenika. Bilo je upravo  riječi o stanju sigurnosti u ugostiteljskim objektima i njihovoj neposrednoj blizini kao i radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Mladić koji je napadnut se oporavlja

Gradonačelnik, dr Ante Županović je uvodno kazao kako se na sjednicama Odbora često raspravlja o nasilju, posebice među mlađom populacijom ali da očito još nije napravljano dovoljno da se takvi nemili događaji spriječe:"Zdravstveno stanje mladića je bolje, ali pitanje je kakve će biti posljedice i zašto uvijek moramo čekati da se dogodi nešto ovako strašno da bi sustav reagirao. Nakon razgovora s roditeljima mladića – žrtve uputili smo pitanje i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost,  jer ne možemo tolerirati ovakvo stanje u gradu. Naime, prema pisanju medija, zaštitarske službe noćnog kluba ispred kojeg se odvijao nemili događaj uopće nisu reagirale, štoviše sprječavale su pozivanje hitne pomoći. Osim ovog događaja, koji je sam po sebi tragičan, sve nas je i zabrinula činjenica da nije riječ o samo jednom izoliranom slučaju." kazao je gradonačelnik, te pozvao članove Odbora da predlože, svatko iz svoga resora, što je moguće učiniti, a Grad  će zatražiti i pomoć središnje vlasti da se takvi slučajevi nasilja ne bi ponovili. Ivica Kostanić načelnik POlcijske uprave šibensko - kninske pozdravio je činjenicu da se na ovu temu razgovara i naglasio kako policija kontinuirano   preventivne ali i represivne radnje. Istaknuo je kako stalno nadziru odgojno-obrazovne ustanovove  ali i sva okupljališta mlađe populacije. "U konkretnom slučaju riječ je o mladiću koji je jedan dio života bio žrtva loših obiteljskih uvjeta u kojima je odrastao da bi danas posjedovao debeli dosje kao napadač.“, kazao je Kostanić te najavio pojačani nadzor u akciji Mir i dobro tijekom prosinca, posebice u staroj gradskoj jezgri.

U noćnim klubovima samo licencirani zaštitari

Dogradonačelnik Franko Vidović napomenuo je kako je poznato da su u noćnim klubovima zaštitari zapravo prodavači karata i da video-sustav ne pokriva prostor u krugu parkirališta, a da su  upravo to važne pretpostavke za uvođenje reda i spriječavanje na čemu će gradska vlast inzistirati. "Gradonačelnik Žuapnović donijet će  odluku kojom će noćnim klubovima biti dodatno uvjetovano da imaju licencirane zaštitare i video-nadzor na širem području.“ najavio je Vidović. Goran Grguričin, predsjenik Gradskog vijeća Grada Šibenika upozorio je i na manjkavosti u preventivnom radu policije: "Problem je  vrlo plitka operativna razina policije, što znači da se na terenu ne može kvalitetno djelovatijer nedostaje opetarivaca. Hijerarhija, odnosno piramida je okrenuta naopako, a nije dobro i što je došlo do svojevrsne decentralizacije kada je riječ o brizi o maloljetnicima.Svi mi, dakle institucije i pojedinci, radimo svoj posao, ali cjelina ne daje rezultate.“, kazao je Grguričin. Prihvaćen je prijedlog pedsjednik Općinskog suda u Šibeniku  Ljudevit Zoriči da se, upravo radi izravne povezanosti osoba koje rade na slučajevima problematičnih mladih ljudi formira Pododbor predstavnika Državnog odvjetništva, Centra  za socijalnu skrb, policije i Grada, koji bi se  češće sastajao. 

Iz kategorije: Vijesti