Datum objave: 18. Studeni 2011

Prije 20 godina pala je i Škabrnja

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prije 20 godina, mitskog 18. studenog, nije samo pao Vukovar, kojega se najčešće sjetimo na taj dan, već i Škabrnja. Škabrnjani se s tugom sjećaju jutra kad su pripadnici okupatorske JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića, slomili otpor slabo naoružanih hrvatskih branitelja, prenosi Dnevnik.hr
Dok je trajao topnički napad, Škabrnju su napali tenkovi i oklopna vozila iz dvaju smjerova: Biljana i Zemunika Gornjeg. Nakon topničkog napada postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u selo uništavajući kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa iz neposredne blizine hitcima iz vatrenog oružja, tupim predmetima, udarcima po glavi i hladnim oružjem.

Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idući dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u 'Oluji' 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Obilježavanje 20. godišnjice stradanja Škabrnje počinje večeras u OŠ 'Vladimira Nazora'. Prigodnim skupom pod nazivom 'Zajedno kroz sjećanja' na kojem će sudjelovati predsjednik zadarske HVIDRA-e i vukovarski branitelj Ivica Arbanas i zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić. Nakon skupa bit će otvorena izložbe instalacija Zlatka Franića 'Svitlo hrvatskog križa'.
Sutra će u toj školi biti predstavljena zbirka domoljubne poezije 'Zajedno kroz sjećanja' mlade škabrnjske pjesnikinje Katarine Pavičić.

Na komemoraciji i državni dužnosnici

Na sam dan tragedije, u petak, 18. studenoga, u 11 sati u crkvi Blažene Djevice Marije bit će služena misa zadušnica, a u kripti crkve prikazan film 'Dom zauvijek'. Na spomeniku na mjestu masovne grobnice bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, a središnja komemorativna svečanost na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održat će se u 14,30 sati. Osim lokalnih na komemoraciji će biti i državni dužnosnici.

U subotu, 19. studenog članovi 23 braniteljske udruge će u znak sjećanja na poginule hodati od Benkovca do Škabrnje, te će u Nadinu mjestu kraj Škabrnje na spomen obilježju, položiti vijence, a u nedjelju će se u škabrnjskoj crkvi održati koncert pod nazivom 'Bogu i Domovini'.

Ratku Mladiću traje suđenje u Haagu

Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo 1995. podignulo je optužnicu na temelju koje je do danas pravomoćno osuđeno 17 počinitelja zločina u Škabrnji, većina na zatvorske kazne od po 20 godina, dvojica na 10 godina, a među njima samo jedna nije osuđena u odsutnosti - Zorana Banić - osuđena na šest godina. Banić, medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg, u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, uhićena je u Švicarskoj 2001. te izručena Hrvatskoj. Na prvom suđenju bila je osuđena na 13 godina zatvora, na ponovljenu na 10, a Vrhovni sud smanjio joj je kaznu na šest godina koju je i izdržala.

Na zadarskom županijskom sudu u obnovljenu postupku sudi se Renatu Petrovu koji je također u odsutnosti bio osuđen na 20 godina. Hrvat podrijetlom s otoka Ugljana, živio je u Benkovcu i tijekom rata odjenuo je odoru Martićeve milicije. Petrov je proljetos uhićen u Dueseldorfu te je iskoristio pravo na obnovu postupka .

Zbog zločina u Škabrnji vođeno je više kaznenih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. Milan Babić, kao predsjednik tzv. srpske krajinske oblasti, bio je osuđen na 11 godina zatvora. Milan Martić, načelnik kninske milicije, sekretar unutarnjih poslova i ministar obrane i unutarnjih poslova tzv. srpske krajinske oblasti te predsjednik te samozvane tvorevine izdržava kaznu od 35 godina. (Dnevnik.hr)

Iz kategorije: Vijesti