Datum objave: 02. Studeni 2011

Kalmetina poruka u boci novinarima

Diana Ferić
Diana Ferić

Novinari, barem oni u šibenskim redakcijama, nemalo su se iznenadili kada im je prije nekoliko dana na vrata pozvonio kurir City expressa i uručio im čudan paketić, a pošiljatelj je bilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ili kako ga skraćeno zovemo, Kalmetino ministarstvo. Za božićno darivanje još je prerano, pomisli smo. O čemu je onda riječ? U paketu je bila staklena boca, poput onih u kakve se u posljednje vrijeme pune autohtona žestoka pića, a u njoj smotuljak - poruka u boci, koja je zapravo poziv na sutrašnju svečanost dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod" ovogodišnjim dobitnicima, a osobno će im ju uručiti, u hotelu Olimpija u Vodicama, ministar Božidar Kalmeta. Maštovit i dojmljiv način pozivanja novinara, nema što, ali nam se odmah nametnula i druga misao - i skup! Ne znamo na koliko je adresa Ministarstvo odaslalo tu poruku u boci, ali sigurno je da je riječ o do sada najskupljem pozivu za novinare. Tim više što nije riječ o prvoj dodjeli tih oznaka, nego o petoj za redom pa i nema nekog osobitog razloga takvom ipak pompoznom pozivanju, osim onog predizbornog.

Ovogodišnje oznake dobit će, kako je priopćilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture , vina s Pelješca, Brača, Korčule i Hvara, rakije s Visa, Pelješca, Raba, Brača i Šolte, likeri s Raba, Visa i Brača, maslinova ulja s Prvića, Brača, Raba, Šolte, Paga, Korčule, Krka i Murtera, suveniri s Iža, Lošinja, Hvara, Brača, Murtera, Mljeta, Prvića, Raba, Paga i Cresa, kozmetički proizvodi s Raba, Murtera i Brača, med sa Raba, Hvara, Žirja i Krka, džemovi s Visa, Cresa, Brača i Šolte, sir s Paga i Dugog otoka, tjestenina s Paga, slastice s Paga, Raba, Cresa i Šolte, sardine s Dugog otoka, voćni sirupi s Raba, začinska sol s Pelješca i paprenjak sa Šolte. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmete dodijelit će otočnim proizvođačima maketu i plaketu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2011. godinu na prigodnoj svečanosti sutra u 18 sati u hotelu Olympia u Vodicama. Oznaku HOP dobit će novih 87 proizvoda od 51 proizvođača, a oznaku kvalitete u ovom trenutku nose 255 proizvoda i proizvodnih linija 101 otočnog proizvođača sa 20 hrvatskih otoka.

Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ - HOP, koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo 2007. godine u cilju poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji kvalitetnih izvornih proizvoda, ovu godinu obilježava pet godina provedbe.

Uz ministra Kalmetu na svečanosti će se obratiti i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a nazočit će gradonačelnici i načelnici obalno-otočnih gradova i općina, članovi Otočnog vijeća, Savjeta za dodjelu oznake HOP, stručnih komisija za dodjelu oznake, predstavnici HGK, HOK i ministarstava kao i otočni proizvođači.

 

Iz kategorije: Vijesti