Datum objave: 02. Studeni 2011

Nezaposleni školovani mladi ljudi volontiraju u gradskoj upravi

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva grupa volontera, njih šestoro, od ukupno 12 koliko će ih biti primljeno, počela je jutros  raditi , odnosno volontirati u Gradskoj upravi Grad Šibenik u sklopu provedbu Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godine. Pridružujući se tom projektu gradska vlast se prvenstveno vodila željom da mladim, školovanim ljudima omogući odrađivanje staža kako bi pristupili polaganju državnog stručnog ispita, priopćili su iz Ureda gradonačelnika. Mladi Šibenčani  tako će, bez zasnivanja radnog odnosa, na razdoblje od 12 mjeseci i u punome radnom vremenu, steći i nova znanja kroz rad u Gradskoj upravi Grada Šibenika, a primat će i naknadu od oko  1 600 kuna mjesečno.
Zaželjevši im dobrodošlicu, mladim volonterima se jutros obratio gradonačelnik: „Nadam se da je ovo dobra prilika za vas mlade ljude da steknete nova znanja i pripremite se za državni ispit, ali i sto tako da se kroz volontiranje dokažete na poslovima koje ćete obavljati.“
S obzirom na trenutne financijske okolnosti, Grad ne planira, a niti ima obvezu, zaposliti vježbenika-volontera nakon isteka volonterskog staža. Primanje volontera-vježbenika u Grad Šibenik provodi se u okviru programa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa“. Natječaj koji je objavio Grad Šibenik odnosio se prvenstveno na nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih, sa završenim fakultetom, prvim stupnjem fakulteta ili višom školom, do 29 godina života, bez radnog iskustva, kao i nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji nezaposlenih, sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju,  bez radnog iskustva, a ne smiju imati više od 25 godina.
Zbog ovog programa  Vlada je pretrpjela i oštre kritike oponenata koji tvrde da su njime samo pred izbore  umjetno smanjili broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje jer će se svi koji sada volontiraju pa više nisu u evidenciji, nakon isteka volonterskog staža, ponovno pridružiti vojsci mladih bez posla. 

Iz kategorije: Vijesti