Datum objave: 02. Studeni 2011

Od danas policiju zovite na 192

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Pozivom na broj 92 od danas, 2. studenog više nećete moći dobiti hitnu službu policije, već za to morate birati broj 192.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec u priopćenju ističe da se u većini europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koriste se kratki brojevi koji započinju sa znamenkom '1', dok se pozivni brojevi koji započinju znamenkom '9' koriste za podatkovne usluge. Problem uspostavljanja poziva preko hitnog broja 92 imali su vlasnici starijih modela mobilnih aparata, a pozive nisu mogli uspostaviti ni strani državljani prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Novim brojem 192 taj je problem uklonjen.

U travnju 2010. održan je sastanak predstavnika Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskih telekomunikacija radi aktivacije kratkog koda 192 za hitnu službu policije.

Dogovoreno je kako će implementacija broja 192 biti izvršena najkasnije do 1. srpnja 2010. te će se dotadašnji broj 92 koristiti paralelno sa brojem 192 do 31. listopada 2011. No, s obzirom da je jučer bio blagdan Svih svetih, na zamolbu HT-a, broj 92 je još jučer bio u upotrebi pa primjena nove odredbe kreće od danas.  

Građanima, koji će i dalje zvati stari broj 92, javit će se govorna pošta putem koje će dobiti informaciju da se ovaj broj više ne koristi i da za kontaktiranje hitne službe policije moraju nazvati 192. Govorna poruka bit će aktivna do 31. prosinca 2012.
 

Iz kategorije: Vijesti