Datum objave: 31. Listopad 2011

Predstavljen budući izgled Poljane

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Najbolje idejno rješenje za uređenje trga Poljana sa pripadajućom podzemnom garažom izradili su autori Iva Dubovečak, Pavla Šimetin, Ivana Tutek, Izvor Simonović- Majcan i suradnica Katja Banaj. Njihov rad, kao najkompletnije rješenje izgleda budućeg trga Poljana predstavili su danas na konferenciji za novinare članovi ocjenjivačkog suda za ocjenu radova pristiglih na natječaj, predsjednik ocjenjivačkog suda arhitekt Gustav Červar, gradonačelnik Šibenika Ante Županović te profesor Zdravko Peran i arhitekt Miroslav Škugor, kao predstavnik Konzervatorskog odjela Šibenik.
„Trebalo je zadovoljiti prostorne i funkcionalne zahtjeve te uskladiti prostor u odnosu na okoliš Poljane, a istodobno sačuvati povijesnu baštinu i arheološke ostatke koji se nalaze u sklopu trga. Bitan je i odabir materijala, polifunkcionalnost prostora ali i racionalnost i ekonomičnost idejnog rješenja. Nagrađeni autori postigli su da Poljana ne bude zatvoren prostor već da uspješno komunicira s okolnim sadržajima“, objasnio je gradonačelnik Županović odluku ocjenjivačkog suda.
Na natječaj koji je raspisan u srpnju pristigla su 52 rada, a članovi ocjenjivačkog suda nisu znali tko su autori poslanih radova, već su oni bili obilježeni brojevima. Tek nakon odabira najboljih radova, saznali su imena autora.

107 parkirnih mjesta

Prometni stručnjak Zdravko Peran kazao je da nagrađeni rad ima najbolje riješen ulaz u samu podzemnu garažu, predviđena su dva pješačka i jedan kolni ulaz koji je diskretan i dijelom pokriven pa se ne uzurpira dio samog trga. Automobilom se može bez problem ući na parking, bilo da se dolazi iz smjera Splita ili Zadra, a buduća garaža predviđa 107 parkirnih mjesta kazao je Peran. Istaknimo i to da trenutno na Poljani trenutno postoji 90-ak parkirnih mjesta pa se izgradnjom jedne etaže podzemne garaže taj broj ipak neće značajnije povećati. Gradonačelnik Županović kazao je da broj parkirnih mjesta predviđen idejnim rješenjima nije utjecao na odluku o nagrađenim radovima, „Jedan rad je imao 126 parkirnih mjesta pa nije ušao među tri najbolja“, kaže Županović i priznaje da niti jedno rješenje nije sto posto idealno i bit će potrebno u dogovoru s nagrađenim timom arhitekata napraviti određene korekcije. Primjerice, ocjenjivačkom sudu dvojben je mostić i svjetlosna instalacija kod ulaza u Knjižnicu Jurja Šižgorića, koji su po njihovom mišljenju u lošem odnosu s današnjom zgradom gradske knjižnice arhitekta Ivana Vitića.

Dovršetak radova u ljeto 2013.

Od estetskih rješenja, istaknut je vodoskok koji bi bio postavljen na ulazu iz smjera Perivoja Luje Marune, a tu su i klupe te odmorišta za pješake.

Izložba tri nagrađena rada i tri otkupljena idejna rješenja bit će postavljena krajem studenog, a bit će održana i prezentacija gdje će uz članove Ocjenjivačkog suda biti prisutni i autori koji će dodatno pojasniti detalje svojih idejnih rješenja. Prvonagrađeni rad bit će osnova za izvedbeno rješenje i konačan idejni projekt koji slijedi nakon dogovora s autorima.Gradonačelnik Ante Županović kazao je da u realizaciju žele krenuti što prije, no, zbog ljetne turističke sezone nema šanse da se u posao krene prije kraja iduće kalendarske godine. Cijeli posao bi trebao početi nakon završetka turističke sezone 2012. i biti dovršen do ljeta 2013 godine. Cijena kompletnog uređenja trga i podzemne garaže je oko 25 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti