Datum objave: 25. Listopad 2011

NP Krka do idućeg ljeta bez mina

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Čitav prostor Nacionalnog parka Krka trebao bi biti razminiran do početka iduće turističke sezone, što će omogućiti ulazak turista u sve dijelove parka, ali i povratak lokalnog stanovništva u okolna sela. Nacionalni park će biti očišćen od mina zahvaljujući milijun kuna vrijednom Ugovoru o donaciji za razminiranje 204.417 četvornih metara teritorija unutar Nacionalnog parka kojeg su danas potpisali ravnatelj NP Krka Željko Bulat i Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“.
Adlešič je pojasnila da iznos od milijun kuna donira sam Nacionalni Park, a Zaklada će novac uputiti na međunarodnu fundaciju ITF koja će sredstva udvostručiti sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država pa će tako biti osigurano dva milijuna kuna.
Bulat je podsjetio da se razminiravanje prostora Nacionalnog parka odvijalo u dva navrata, 1995. i 1997. godine, a ovom akcijom će prostor napokon biti siguran.

Prema Otavskoj konvenciji Hrvatska se obvezala da će do 2019. godine cijeli državni teritorij biti bez mina, no Adlešič sumnja da će rok biti ispoštovan s obzirom da se za razminiranje troši samo novac iz proračuna, jer su donacije zakazale.
„Mine su od početka rata u Hrvatskoj uzele 502 života, od čega ih je 27 na prostoru Šibensko-kninske županije, a zadnji, nadam se i posljednji smrtni slučaj, dogodio se prije samo nekoliko dana. Iako su minska polja jako dobro i vidljivo obilježena i ovim putem apeliram na građane da ne diraju oznake koje upozoravaju na mine jer time ugrožavaju tuđe živote“, upozorila je Adlešič.
U Šibensko- kninsku županiju Hrvatski centar za razminiravanje dosad je uložio 260 milijuna kuna, a preostalo je još 50 kilometara četvornih minski sumnjivog područja, Nakon ove donacije Nacionalnog parka Krka bit će raspisan natječaj na kojem će se odabrati najbolji ponuđač između 32 hrvatske tvrtke koje se bave razminiravanjem.

Danas i jučer se na ulazu u Nacionalni park Krka održava Seminar o edukaciji stanovništva o opasnostima od mina u okviru projekta „Edukacija i informiranje poljoprivrednog stanovništva o opasnosti od mina“ koji ima za cilj edukacijom povećati razinu znanja i informiranosti o opasnosti od mina te spriječiti stradavanje poljoprivrednog stanovništva i svih članova njihovih obitelji. Edukaciju provode instruktori Hrvatskog crvenog križa i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata kroz održavanje tribina i predavanja te organizaciju lokalnih projekata u zajednici.

Iz kategorije: Vijesti