Datum objave: 19. Listopad 2011

Meduza "jaje na oko" vijest dana u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo svi mediji pišu o divovskoj meduzi koja je izvađena iz mora jutros oko 7 sati na šibensku rivu. Prema pisanju portala 24 sata iz mora nju je izvadio Edi Papak a promjer klobuka joj je 50 centimetara. "Kao i svakog jutra šetao sam uz obalu, kad sam u moru primijetio čudovište. Nisam odmah shvatio da je riječ o meduzi, jer su obično deset puta manje. Skočio sam u privezani izletnički brod da je pobliže promotrim, a onda sam je odlučio izvaditi. Nakon nekoliko pokušaja uspio sam nekoliko kilograma tešku neman 'kašetom' za ribu izvaditi i bacio sam je na obalu. Svi koji su prošli rivom zaustavili su se i čudili kolika je - ispričao je novinaru 24 sata Papak.  

Stručnjaci kažu da je u Jadranu, u posljednje vrijeme sve veći broj meduza te da nije rijetkost da se među njima nađe i pokoja divovska. Ova koja je snimljena na rivi u Šibeniku  je Cotylorhiza tuberculata, a poznatija je po nazivu mediteranska meduza ili "meduza jaje na oko" i raširena je na Mediteranu pa i u Jadranskom moru. Bezopasna je za ljude jer ima male žarnice. 

Međutim, ta meduza se ne bi ni slučajno mogla nazvati divovskom spram veličine meduza koje već duže vrijeme zadaju velike broje ribarima u Japanu. Ta sluzava stvorenja, narastu i do  dva metra, a teže i do 200 kilograma  te uništavaju ribarske mreže i ulove. Neki znanstvenici vjeruju da bi globano zatopljenje moglo biti uzrok ovakvih zbivanja. Donosimo sliku i takve jedne meduze, čisto radi usporedbe s ovom "šibenskom" koja je također ponijela epitet divovske. 

Iz kategorije: Vijesti