Datum objave: 15. Listopad 2011

Rasulo u županijskom HSP-u, 350 članova napustilo stranku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Tristo pedeset članova Hrvatske stranke prava među kojima i 70-ak gradskih, općinskih i županijskih vijećnika istupili su iz stranke nakon što je predsjedništvo te stranke raspustilo Županijsko vijeće HSP-a. Među njima su članovi iz podružnica HSP-a Murter, Pirovac, Tribunj, Tisno, Bilice Kistanje, Ružić, Unešić i gradskih podružnica Skradin, Knin i Drniš. U Šibensko- kninskoj županiji tako nastavlja funkcionirati samo Gradska podružnica HSP-a na čelu s Goranom Grguričinom, dok su sve ostale organizacije raspuštene. Neki članovi Gradske organizacije, među njima i dopredsjednik Ante Gaćina, također su izišli iz stranke, a svi su svoju odluku SMS porukom priopćili predsjedniku Danijelu Srbu.

SMS- raspuštanja i ostavke

Smijenjeni predsjednik županijskog HSP-a Ivica Ledenko danas je na konferenciji za novinare kazao da su se u posljednje vrijeme ljestvice vrijednosti moralnih i etičkih načela u stranci potpuno poremetile. „Onaj tko na sebi ima više blata i kaznenih prijava može na toj ljestvici rasti, a oni koji svoj posao obavljaju časno i pošteno moraju biti izgurani iz stranke. Nije lako napuštati brod, ali ovaj brod zaista tone. U posljednje vrijeme raspuštene su ponajbolje organizacije HSP-a u Hrvatskoj, počevši s Osijekom i Slavonskim brodom“, kazao je Ledenko koji je odluku o razrješenju s dužnosti doznao iz šture SMS poruke koju mu je poslao predsjednik stranke Danijel Srb.
U poruci je neodređeno pisalo kako se Županijsko vijeće, Časni sud i Nadzorni odbor stranke u županiji raspušta zbog „potrebe uklanjanja prepreka u provođenju kampanje u 9. Izbornoj jedinici.“ „Odluka je donesena bez ikakve najave, prethodnog razgovora, raspušteni smo i izabran je povjerenik Ivica Zorica“, kazao je Ledenko koji podsjeća da je prije mjesec dana od vrha stranke dobio zabranu javnog nastupanja, što je bio samo uvod u ovakav tretman iz vrha stranke.

HSP- ovci osnivaju Klub nezavisnih vijećnika

Ledenko je najavio da će izopćeni članovi nastaviti sa svojim političkim radom, a četvero vijećnika HSP-a u Županijskoj skupštini djelovat će kao Klub nezavisnih vijećnika.
„Danijel Srb za mene je najveće razočarenje. U njemu smo vidjeli mogućnost da se na desnoj državotvornoj sceni dogodi određeni pomak. No, on se s vremenom pretvorio u glasnogovornika počasnog predsjednika Ante Đapića koji posljednjih mjeseci iz sjene povlači sve konce u radu stranke“, iznio je Ledenko razloge nezadovoljstva svih 350 bivših članova HSP-a.

„Moralni invalid Đapić i lutak na koncu Srb“

Josip Sučić, načelnik općine Ružić dodao je kako stranku napušta zbog ponašanja „takozvanog magistra“ Ante Đapića koji po terenu trguje glasovima zajedno sa svojim mentorom Vladimirom Šeksom i ministrom Kalmetom te raspušta najbolju organizaciju stranke u državi koja je na lokalnim izborima dobila potporu deset tisuća birača.“
„Danijel Srb je lutka na koncu moralnog invalida Ante Đapića. Na našem odlasku će netko zaraditi, a nekome će se stopirati istražni postupak“, kratak je bio Ante Gaćina.
Ovakav rasplet događaja najemotivnije je doživjela županijska vijećnica Tanja Radić Lakoš koja je kroz suze poručila kako je bila ponosni član stranke, a sad se osjeća izdanom i razočaranom, posebno načinom na koji ih je predsjednik Srb raspustio.
Gordan Baraka, HSP- ov kandidat za župana i prema Ledenkovim riječima, osoba zbog koje je stranka ostvarila povijesni rezultat na lokalnim izborima, nije htio ulaziti u nagađanja zašto je do raspuštanja došlo, dao je punu potporu svim bivšim članovima stranke i poručio im da ne odustaju od politike.

Tiha koalicija HSP-a i HDZ-a?

Ledenko je odbacio špekulacije da je do nesuglasica s predsjedništvom došlo zbog izbora Mirka Čondića kao nositelja liste za 9. izbornu jedinicu. „Mi smo se čovjeku tada stavili na raspolaganje, a to što on nikog od nas iz Županijskog vijeća nije htio u svom izbornom stožeru, razlozi su koje ne možemo dokučiti. Ni nakon današnje konferencije za novinare nije posve jasno zbog čega predsjedništvo HSP-a na čelu s Danijelom Srbom nastoji oslabiti svoje redove u Šibensko-kninskoj županiji i  vodi li Anto Đapić tihu koaliciju s HDZ-om pa uz pomoć Vladimira Šeksa i Božidara Kalmete uništava najjače županijske podružnice HSP-a.
Ledenko kaže da se može samo nagađati. „Čak ne mislim da lokalni HDZ ima išta s ovim, ali koordinator Kalmeta preko svog kuma Šeksa i prijatelja Đapića ima utjecaja na destrukciju i dezintegraciju HSP-a u Dalmaciji.“
Konferenciji za novinare danas je kao gost nazočio i predsjednik Gradske organizacije HSP-a Goran Grguričin koji nije htio komentirati raspad županijskog HSP-a, kazao je da će se oglasiti priopćenjem ili sazvati svoju konferenciju za novinare.

Iz kategorije: Vijesti