Datum objave: 01. Listopad 2011

Počast ubijenima u Varivodama, zabranjen skup u Golubiću

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj odali su danas  počast mučki ubijenim civilima u bukovičkim selima Gošiću i Varivodama u Šibensko - kninskoj županiji koji su stradali neposredno nakon  vojnoredarstvene operacije Oluja. 
Životna dob žrtava pokazuje njihovu apsolutnu nevinost. Za ljude koji su ih ubili pogrešno je govoriti da su hrvatski branitelji. Oni su okaljali Hrvatsku. Oni su zamislili Hrvatsku bez Srba i protiv Srba - kazao je  Slobodan Uzelac.
Osvrnuo se i na vođe tzv. Krajine:
- Ti lideri nisu bili u stanju voditi ni zubnu ordinaciju, a kamoli državu. Ta vlast je terorizirala i svoj narod i mobilizirala ljude mimo njihove volje - istkanuo je Uzelac.
Milorad Pupovac naglasio je kako je nedužno stanovništvo ubijeno na pragovima svojih kuća i u Mokrom Polju, Golubiću, Biskupiji...
- Vlasti još nisu kaznili krivce zato što nije bilo volje, niti se to htjelo učiniti. No, bilo je volje i vremena da se bavi onima koji nisu krivi samo da ih se spriječi u povratku svojim kućama. U povratku kućama, sprječavalo se ljude ne samo paljenjem i uništavanjem, nego i administrativno. Uostalom, i nas se godinama sprječavalo da se okupimo na ovom mjsetu - zaključio je Pupovac

Počiniteljima toga ratnog zločina do danas nije suđeno niti su ubojice pronađene, iako je suđenja bilo. No, za šestoricu optuženika donesena je oslobađajuća presuda koju je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje. 

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku odustalo je od optužnice, a do danas nije pokrenut novi postupak

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zabranio je za sutra najavljen komemorativni skup i otkrivanje spomenika srpskim žrtvama u Golubiću. 

Karamarko je procijenio da bi održavanje skupa uznemirilo građane i remetilo javni red i mir. Osim toga Državna je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša utvrdila da je spomenik podignut bez dozvola. 

Protiv podizanja spomenika u Golubiću su kninski branitelji jer se na njemu, tvrde, nalaze, i imena agresora na Republiku Hrvatske.

Foto: HTV i Slobodna Dalmacija

Iz kategorije: Vijesti